Volledig scherm
Planner onderhoudsactiviteiten en personeelsbegeleiding Jeroen Dijkwel. © Boaz Timmermans/Fos Fotografie

Vanaf deze plek gaat Ørsted werken aan de windmolenparken voor de Zeeuwse kust

VLISSINGEN - Passagiers van de veerboot Breskens-Vlissingen en reizigers op het perron van station Vlissingen kijken sinds een paar maanden op het opvallende blauw-grijze gebouw van Ørsted  aan de Vlissingse Buitenhaven. Het dinsdag officieel geopende pand fungeert binnenkort als uitvals- en onderhoudsbasis voor de windparken Borssele 1 en 2.

Enorme turbines of rotorbladen zijn er niet te zien in of om het nieuwe pand van Ørsted. In het magazijn worden de komende weken kleinere onderdelen, gereedschap, smeer- en schoonmaakmiddelen opgeslagen. Op de begane grond zijn naast het magazijn een instructielokaal, omkleed- en schoonmaakruimtes te vinden. Monteurs kunnen hun gereedschap en werkkleding onder speciale douches schoonmaken en vervolgens te drogen hangen. De volgende morgen kunnen ze in een fris pak en met schoon gereedschap weer uitvaren naar de windmolenparken voor de Zeeuwse kust.

Elektriciteit voor miljoen huishoudens

Op de bovenverdieping van het nieuwe pand aan de Westerhavenweg huizen een aantal kantoormedewerkers en is er een grote kantine. Op het kantoor aan het Stationsplein blijven medewerkers van Ørsted het reilen en zeilen van de windparken coördineren, samen met diverse bouwpartners,  Energy Port Zeeland en onderwijsinstellingen HZ en Scalda. ,,Vanaf de nieuwe onderhoudslocatie vertrekken vanaf april ’s morgens om zeven uur enkele tientallen monteurs. Na anderhalf uur varen arriveren ze op de werkplek in het windmolenpark en ’s avonds om zeven uur zijn ze weer terug in Vlissingen”, legt woordvoerder Stefan de Bruijn van Ørsted uit.

De funderingen van de 94 windmolens van Borssele 1 en 2 staan in zee. Alle turbines en rotorbladen moeten eind dit jaar zijn gemonteerd. Als de parken draaien, moeten ze jaarlijks 752 megawatt aan stroom leveren, genoeg voor de elektriciteitsbehoefte van een miljoen huishoudens.

 1. Groot deel Veerse politiek verrast door breuk coalitie
  PREMIUM

  Groot deel Veerse politiek verrast door breuk coalitie

  DOMBURG - Politiek Veere is verrast door de beslissing van de DTV-fractie om de coalitie niet meer te steunen. Fractievoorzitter Adri Roelse zegde via een brief de samenwerking op. De wethouders Marcel Steketee (DTV), Bert van Halderen (VVD) en Arie Schot (SGP/CU) zagen dat totaal niet aankomen. Ook omdat vanmiddag een gesprek met de eigen fractievoorzitters gepland stond over de voortgang. Toch is niet iedereen verrast: ‘Het college was op een heilloze weg’.
 2. Vlissinger Barrie is officieel ‘s werelds grootste kenner van iconisch gitaarmerk Fender
  PREMIUM

  Vlissinger Barrie is officieel ‘s werelds grootste kenner van iconisch gitaarmerk Fender

  VLISSINGEN - Niemand ter wereld weet meer over het iconische gitaarmerk Fender dan Barrie van Ginneken uit Vlissingen. De medewerker van muziekwinkel Bax Music in Goes mag dat sinds deze week officieel zeggen. Van Ginneken (34) beantwoordde, onder tijdsdruk, 760 vragen over het instrumentenmerk foutloos en liet daarmee 5500 anderen achter zich. ,,Ik denk dat ik nu wel om een hoger salaris ga vragen.”