Volledig scherm
© Mathijs Oggel

Uniek kijkje in leven Veerse rederijkers

VEERE - 'Iedere burgemeester mocht willen dat er een vereniging in zijn gemeente bestaat die een burgemeester zo het graf in kan dichten'. Veers burgemeester Rob van der Zwaag doelt op een rederijkersvers, gebruikt bij de begrafenis van een Veers oud-burgemeester Johannis de Vriend.

Het vers is één van de duizenden in de zeven verzenboeken van de Veerse rederijkerskamer Missus Scholieren (1681-1795) uit het gemeentearchief van Veere, nu onderdeel van het Zeeuws Archief. De hedendaagse transcripties ervan zijn zaterdag gepresenteerd in Museum Veere. De verzen bieden een blik in leven en werk van de Veerse rederijkers. Die bleven actief tot de Fransen de Veerse kamer in 1795 dwongen tot opheffing. Lang nadat andere rederijkerskamers al verdwenen waren. Waarom de Veerse mannen nog tot ver in de achttiende eeuw actief bleven, blijft de vraag.

Duizenden gedichten in honderd jaar; een schatkamer aan materiaal, door de transcriptie voor een groter publiek ontsloten. De werkgroep Walcheren van het project Rederijkers in Zeeland voltooide als eerste 'grote werk' die omzetting naar modern schrift