Volledig scherm
Archiefbeeld: gemeentehuis Vlissingen © Eldridge Pentury

Twijfel in Vlissingse raad over behoud 'Klijnsma gelden'

VLISSINGEN - Enkele raadsfracties maken zich zorgen dat Vlissingen de eerder toegekende zogeheten  Klijnsma gelden niet krijgt, omdat de gemeente het geld niet specifiek inzet voor verbetering van levensomstandigheden van arme kinderen.

Voormalig staatssecretaris Jetta Klijnsma maakte eind vorig jaar honderd miljoen euro vrij om armoede onder kinderen te bestrijden. Vlissingen gebruikt een groot deel van dat bedrag om het tekort in het gemeentelijk armoedebeleid het hoofd te bieden. De gemeenteraad is eerder met de alternatieve besteding van dat geld akkoord gegaan, meldde wethouder Sem Stroosnijder donderdagavond tijdens de adviesraadsvergadering.

Frances Oreel (PvdA) kon zich dat niet voorstellen. Zij bleef er bij dat de bijdragen (nog bijna een half miljoen voor de komende twee jaar) alleen besteed mogen worden aan nieuwe activiteiten om het leven van arme jongeren te veraangenamen. Ook de ChristenUnie en Lijst Reijnierse waarschuwden dat Vlissingen het deksel op de neus kan krijgen als de gemeente de extra bijdragen niet aan nieuw beleid besteed en 'aantoonbaar ten goede laat komen aan kinderen, die leven in armoede'.

Stroosnijder benadrukte dat de voorwaarden voor verkrijging van Klijnsma gelden zijnv ersoepeld, mede omdat armoedeproblemen in sommige gemeenten, waaronder Vlissingen, stijgen. ,,Het geld komt ten goede aan gezinnen in armoede. Kinderen maken deel uit van die gezinnen", meldde de wethouder, die geen angst heeft dat bijdragen worden teruggevorderd.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement