Volledig scherm
© Rob Huibers/Hollandse Hoogte

Twee politieauto’s beschadigd tijdens achtervolging in Vlissingen

VLISSINGEN - Op de Hermesweg in Vlissingen is zondagmorgen vroeg een 33-jarige man aangehouden na een wilde en levengevaarlijke achtervolging.

Op de Veerhavenweg zagen agenten rond 4.30 uur een personenauto richting het centrum van Vlissingen rijden. De agenten wilden de bestuurder en de auto op de Paul Krugerstraat controleren en gaven hem een stopteken. De bestuurder negeerde dit bevel, en wilde via de Van Dishoeckstraat en de Oude Industrieweg vluchten. De agenten zetten hierna het zwaailicht en de sirene van de politieauto aan en gingen achter de auto aan.

De bestuurder trok zich niks van de politieauto aan. Meerdere politie-eenheden werden opgeroepen voor assistentie terwijl de agenten de bestuurder bleven achtervolgen via de Hermesweg. Daar reed de vluchtende auto tegen het verkeer in. Ook op de President Rooseveltlaan reed hij spook, zelfs een rotonde werd aan de verkeerde kant genomen. Later, op de Industrieweg, reed de auto tegen een trottoir en door bossages. Hoewel één van de banden niet goed meer om de velg zat, bleef de man met hoge snelheid over verkeersdrempels rijden.

Voorkant

De achtervolging ging verder op de Paul Krugerstraat, Prins Hendrikweg, de Veerhavenweg en Oude Veerhavenweg, waarbij de personenauto in meer levensgevaarlijke acties terechtkwam. Op de Hermesweg verloor de bestuurder de macht over het stuur, waarbij de auto ronddraaide en tot stilstand kwam. De agent achter het stuur van de politieauto zette zijn wagen tegen de voorkant van de vluchtauto. De bestuurder zag nog kans om achteruit weg te rijden, waarbij de auto nogmaals in de bossages belandde. Nadat de agent opnieuw zijn wagen tegen de voorkant van de vluchtauto had gezet, strandde de vluchtpoging definitief.

Toegesnelde agenten richtten hun pistool op de bestuurder. Hij werd gesommeerd om de motor van de auto uit te zetten en het raam te openen, maar de man keek verdwaasd naar de agenten en reageerde niet. Hierop sloeg een van de agenten het raam aan de bestuurderskant kapot, waarna de man kon worden aangehouden.

Er waren geen andere verkeersdeelnemers betrokken geraakt bij de achtervolging, ondanks het feit dat fietsers, voetgangers en andere bestuurders op de weg waren. De man bleek geen vaste woon- of verblijfplaats te hebben. Hij is voor verder onderzoek naar politiecellencomplex Torentijd in Middelburg gebracht, waar hij zondag wordt verhoord. Twee politieauto's raakten bij de achtervolging beschadigd, maar konden nog wel rijden. De personenauto is door een bergingsbedrijf weggetakeld.