Volledig scherm
De LPM wil de Briëthuizen in de Baarsjesstraat in Middelburg tussen de Poelendaeleweg en de Langevieleweg behouden door ze een gemeentelijke monumentenstatus te geven. De ChristenUnie pleit niet voor behoud van de Briëthuizen maar voor herbouw van alleen de gevels, met gebruik van duurzame materialen. © Dirk Jan Gjeltema

Twee compromissen voor sloop van karakteristieke Briëthuizen in Middelburg

MIDDELBURG - Het verdwijnen van 135 karakteristieke Briëtwoningen in Middelburg zit ook de politiek niet lekker. Zowel LPM als ChristenUnie doet een poging om te redden wat er te redden valt voor de ‘monumentenstad Middelburg’.

Beide partijen dienen donderdagavond een motie in bij de gemeenteraad. En beide hebben ten dele begrip voor de afwegingen van Woongoed Middelburg om 135 Briëthuizen te slopen. Maar zij komen ook met compromissen.

De LPM stelt voor om ongeveer dertig Briëthuizen in de Baarsjesstraat tussen de Poelendaeleweg en de Langevieleweg te behouden door renovatie. Die zouden een gemeentelijke monumentenstatus moeten krijgen. Het college moet dan ook met Woongoed op zoek naar subsidies om dit mogelijk te maken, vindt de LPM.

De ChristenUnie legt zich al wel neer bij sloop, maar ziet mogelijkheden om de bijzondere ‘sfeer en architectuur’ van de huizen te behouden door de gevels in exact dezelfde vorm terug te bouwen met gebruik van duurzame materialen. Want, vindt de CU, ook herbouwde huizen kunnen de sfeer van een historische periode weergeven.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement