Volledig scherm
Werk in de tuin van de Catharinakerk in Zoutelande © Lex De Meester

Tuin Catharinakerk Zoutelande ondergaat metamorfose

ZOUTELANDE - In de tuin van de Catharinakerk in Zoutelande komt een stukje geschiedenis boven. De contouren van de oude kerk zijn de afgelopen weken beetje bij beetje blootgelegd. 

Op de plaats waar vroeger de muren stonden, wordt nu beton gestort en een laag muurtje gemetseld, zodat iedereen de oude omvang van de kerk kan zien. Die was maar liefst vier keer zo groot als het huidige godshuis. Daarnaast komen er bankjes en nieuwe planten en krijgt het oorlogsmonument een mooier plekje.

De veranderingen moeten de tuin interessanter maken voor toeristen. Ernst Ettema van de protestantse kerk: ,,We stellen de kerk vaak open voor toeristen om rond te kijken. Daar is altijd veel belangstelling voor. Nu willen we er voor zorgen dat de tuin ook het bekijken waard wordt." De kerk verplaatst het monument voor de bevrijding van Walcheren in de tuin om praktische redenen. ,,Het monument stond eerst in een afgelegen hoekje. Hij heeft nu een mooiere plek gekregen, zodat mensen zich ook om het monument kunnen verzamelen bij bijvoorbeeld een herdenking."

Opgehoogd

De kerk is gebouwd in de dertiende eeuw. Tijdens de werkzaamheden zijn stukken muur uit die tijd opgegraven. ,,Het oppervlak is in  honderden jaren behoorlijk opgehoogd, waardoor de oude muren nu onder de grond liggen. Met de nieuwe muurtjes laten we oude contouren weer goed zien," vertelt Ettema.  Bouwbedrijf JD Infra is verantwoordelijk voor het werk. Ze zijn maandag begonnen met het metselen. Wanneer de kerktuin klaar is, is nog onbekend.