Volledig scherm
Mika (6) uit Nieuw- en Sint Joosland is helemaal gek op TrekkerTrek en gaat elk jaar met zijn vader mee. © Ruben Oreel

TrekkerTrek Aagtekerke: ‘Voor boeren van Walcheren is dit het uitje van het jaar’

AAGTEKERKE – Lawaai van motoren en donkere wolken met uitlaatgas zweven door de lucht. Duizenden bezoekers lopen rond met plastic bekers bier en puntzakken friet. Iedereen groet elkaar op TrekkerTrek Aagterkerke, waardoor het aanvoelt als een groot dorpsfeest.

Wie voor het eerst op TrekkerTrek komt, zal er weinig van snappen. Trekwagens rijden over een baan, om ergens halverwege tot stilstand te komen. Een enkel gevaarte redt het tot het einde. Honderden mensen staan te kijken, maar velen zijn ook gewoon met elkaar in gesprek.

Johan Louwerse (42) is een van de trouwe bezoekers van TrekkerTrek. Hij legt uit dat het sociale aspect net zo belangrijk is als de show. ,,Voor boeren van Walcheren is dit het uitje van het jaar.”

Puzzel

Misschien een van de beste personen om te vertellen over TrekkerTrek is Harm Lampert (28) uit Koudekerke. Hij groeide op op een boerderij en doet al sinds zijn zestiende mee aan dit evenement. ,,Het geeft een kick. Je probeert zo ver mogelijk te komen en daar komt veel bij kijken. Je doet wat met de banden, bepaalt of het gewicht voor of achter komt – het is echt een puzzel.”

Vliegtuigmotoren

Lampert reed ’s middags mee op een ‘standaard landbouwtrekker’. Dat is niet meer vanzelfsprekend; er rijden tegenwoordig ook voertuigen mee die nog nooit een akker gezien hebben.

De ‘grote jongens’ zoals organisator Wim Houmes ze liefkozend noemt, zijn uitgerust met meerdere vliegtuigmotoren en komen allemaal van buiten Zeeland. ,,Die zijn er echt voor het spektakel”, zegt Houmes.

Toch hoeven de ‘kleinere jongens’ niet te vrezen dat hun plek verdwijnt. Houmes: ,,De boerenklassen willen we er gewoon inhouden. Die zetten we niet zomaar aan de kant – de boerenjongens leven hier elke keer erg naartoe.”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement