Volledig scherm
Het gebied tussen de A58 en de Trekdijk voorgrond is bestemd voor bedrijfsvestiging.

'Trekdijk Nieuw- en Sint Joosland alleen geschikt voor bedrijven'

NIEUW- EN SINT JOOSLAND - De Trekdijk bij Nieuw- en Sint Joosland is alleen geschikt voor bedrijven. Woningen, landgoederen en zonnepanelen zijn geen haalbare en financieel verantwoorde alternatieven, stelt het college van B en W van Middelburg.

Een zonnecollectorenpark is volgens B en W niet toegestaan; de provincie wil zulke parken alleen nog in bebouwd gebied of op bedrijventerreinen. Dan zou de Trekdijk dus toch eerst een bedrijventerrein moeten worden. 

Volledig scherm
Fietsers op de Trekdijk bij Nieuw- en Sint Joosland. © Ruben Oreel

Voor woningbouw of landgoederen is de Trekdijk niet aantrekkelijk, omdat er een snelweg langs ligt (A58) en er hoogspanningsmasten staan. Vanwege veiligheidscontouren is een groot deel van het gebied ook niet te bebouwen met huizen. Voor andersoortige bedrijven, zoals IT, is de Trekdijk onaantrekkelijk. Zulke bedrijven zoeken kleine kantoren, geen kavels op bedrijventerreinen.

Zo komt het college toch terug op het eigen uitgangspunt: een bedrijventerrein. Mocht dat er niet komen, dan is gebruik als landbouwgrond de enige optie. Dat kost de gemeente dan wel veel geld: de waarde moet met 7,3 miljoen euro verlaagd worden. Dat verlies moet de gemeente zelf opvangen.

Geen betere locaties

Het college ziet ook geen mogelijkheden om elders een nieuw bedrijventerrein aan te leggen om de Trekdijk hiervan te vrijwaren. Daar is in 2008/2009 al naar gezocht en vijf plekken zijn toen met de gemeenteraad vertrouwelijk besproken. Juist daarom is de Trekdijk toen ook gekocht.

De conclusie van het college is dus simpel: 'De redenen om te kiezen voor Trekdijk zijn nog steeds valide en er zijn geen betere locaties voor een bedrijventerrein.'

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement