Toch nog Zwarte Pieten dit jaar in Middelburg, maar wel voor de laatste keer

VideoMIDDELBURG - Bij de intocht van Sinterklaas in Middelburg lopen dit jaar toch nog Zwarte Pieten mee. De gemeente gunt Stichting Evenementen Middelburg alsnog een jaar de tijd om mee te gaan in de verandering naar alleen roetveegpieten.

Dat heeft het college van B en W vrijdag bekendgemaakt. Door het compromis zal de SEM toch de intocht organiseren. Sinterklaas komt op zaterdag 16 november aan in Middelburg.

Het uitstel leidt niet tot afstel van het besluit om Zwarte Piet volledig te vervangen door roetveegpiet. Dat gebeurt wel een jaar later. Middelburg wilde dat dit jaar al doen, in navolging van de NTR en het Sinterklaasjournaal. De lijn van de landelijke intocht wordt sinds 2006 gevolgd, het jaar waarin Middelburg namens Nederland gastheer was van die officiële ontvangst van Sinterklaas.

Volledig scherm
In Middelburg lopen dit jaar toch nog voor de helft Zwarte Pieten mee bij de intocht van Sinterklaas. Volgend jaar zijn er alleen nog roetveegpieten. © Lex de Meester

De SEM vroeg aanvankelijk om een overgangsperiode van drie jaar, met dit jaar een derde roetveegpieten, volgend jaar twee derde en pas in 2021 geen Zwarte Pieten meer. De gemeente ging daarin niet mee vanwege het besluit van de NTR.

Met een laatste compromis waar met name de Vereniging Ondernemers Middelburg een belangrijke rol in heeft gespeeld en dat de SEM ook accepteert, kan het college wel leven, schrijven B en W aan de gemeenteraad. Die oplossing houdt in dat de verhouding Zwarte Piet/roetveegpiet dit jaar 50/50 is en dat volgend jaar definitief wordt overgeschakeld.

Het Middelburgse college benadrukt dat de gesprekken over de veranderingen van het Pietenkorps met de SEM de laatste jaren stroef verliepen. Daardoor was er aanvankelijk te weinig vertrouwen meer. Dat lijkt hersteld nu de SEM zich in dit compromis kan vinden.

René Koster van de SEM gaat de uitkomst nu bespreken met de vrijwilligers. ,,Dit jaar gaan we de intocht zo organiseren.” Wat de SEM de volgende jaren gaat doen, daarop wil hij niet vooruitlopen.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement