Volledig scherm
Foto ter illustratie © Thinkstock

'Tientallen fietsen in Vlissingen gestolen en afgevoerd in Oost-Europese busjes'

VLISSINGEN - Het aantal fietsen dat in de gemeente Vlissingen wordt gestolen, loopt de spuigaten uit, stelt de SGP-fractie. Busjes met een Oost-Europees kenteken laden de rijwielen soms bij bosjes tegelijk in, hoorde fractievoorzitter Lilian Janse.

De afgelopen maand zijn bij het station Vlissingen-Souburg maar liefst twintig fietsen gestolen, meldt de SGP aan B en W van Vlissingen. En van het Vlissingse Stadhuisplein zijn diverse fietsen ontvreemd van betrokken burgers, die raadsvergaderingen op de publieke tribune volgden, werd Janse verteld.

Fietsen inladen

De SGP-fractievoorzitter vernam ook van Souburgers, die in de omgeving van het station wonen dat Oost-Europese fietsendieven gericht toeslaan. "Bewoners hebben gezien dat bij station Vlissingen-Souburg busjes met Oost-Europese kentekens rondrijden, vervolgens stoppen en fietsen van onze inwoners inladen." 

Evenals de Souburgers vermoedt Janse dat de gestolen rijwielen in Oost-Europa aan een tweede leven beginnen.

Het SGP-raadslid vindt de georganiseerde rijwielroof 'onaanvaardbaar' en vraagt het college meer te doen om fietsendiefstal tegen te gaan. Ze denkt daarbij niet alleen aan gerichte inzet van buitengewone opsporingsambtenaren (BOA's), maar ook aan cameratoezicht bij stallingen bij de stations in Vlissingen en Oost-Souburg. Janse vraagt B en W concrete maatregelen te nemen om diefstal van rijwielen rondom het gemeentehuis en op andere plaatsen te voorkomen.

Camera's?

Ook spoort het SGP-raadslid het college aan om de provincie, Prorail en/of NS te bewegen op diverse plaatsen rondom de fietsenstallingen bij beide stations camera's te hangen. Daarnaast kan het college de politie vragen meer prioriteit aan (het voorkomen van) fietsendiefstal te geven. De Vlissingse burgemeester Bas van den Tillaar meldde desgevraagd dat de stijging van het aantal diefstallen bekend is.

Volgens de burgemeester rijdt de politie tijdens surveillances al gericht langs een aantal plaatsen waar veel fietsen worden gestald. Een woordvoerster kon gisteren niet direct achterhalen of de politie specifieke, al dan niet Oost-Europese, bendes of individuele daders op het oog heeft.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement