Volledig scherm
Strandhuisjes op het strand van Zoutelande. © ANP/PZC

'Tieners kochten bij mij koevoet om daarna 30 van mijn strandhuisjes open te breken'

ZOUTELANDE - De jongens die woensdag zijn opgepakt voor de inbraak bij 120 strandhuisjes tussen Zoutelande en Westkapelle gebruikten daarvoor mogelijk een koevoet die ze in de winkel van één van de slachtoffers kochten. "Daar word je niet vrolijk van", aldus gedupeerde Bram Dingemanse (56).

Dingemanse heeft een doe-het-zelf-zaak in Zoutelande en verkocht afgelopen donderdag een koevoet aan de twee jongens van 14 en 15 jaar. "Dat is opvallend, want een koevoet verkoop je niet iedere dag", vertelt hij. "Ik zei nog: Jullie gaan er toch geen stoute dingen mee doen? Nee meneer, natuurlijk niet, zeiden ze."

Dat weekend werden 50 strandhokjes opengebroken, waaronder - ironisch genoeg - 30 huisjes van Dingemanse zelf. "Die woensdag ervoor hadden ze ook al ingebroken in 70 hokjes, maar toen nog zonder koevoet. Daar zaten ook 20 huisjes van mij bij. Ze dachten dat het met een koevoet zeker sneller zou gaan." 

De twee tieners, afkomstig uit Loon op Zand en Kaatsheuvel, werden opgepakt na een tip van Dingemanse aan de politie. Door een collega wordt hij al gekscherend 'onze Sherlock' genoemd. Dingemanse kan er wel om lachen en is blij dat de politie dankzij hem de jongens kon oppakken, maar baalt wel van de inbraken. 

"Het is minder fraai dat ze zoveel hokjes hebben vernield", zegt hij. "Zulke calamiteiten maken we in Zoutelande nooit mee. Weleens dat er iemand inbreekt om er te slapen. Maar ze hebben met een mes bewust bedjes, stoelen, handdoeken, lopers en badpakken vernield. Misschien uit teleurstelling dat er niks van waarde te vinden was? De schade loopt in de honderden, misschien wel duizenden euro's. Sloten moeten vervangen worden en ook verschillende zonneluifels zijn kapotgemaakt. Daar word je niet vrolijk van."

Dingemanse heeft aangifte gedaan. De politie vraagt andere gedupeerden, zoals particuliere eigenaren of huurders met klem dat ook te doen.  

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Dit vinden Zeeuwen het gevaarlijkste fietspad: ‘Het is smal, druk en pikdonker’
    PREMIUM
    poll / video

    Dit vinden Zeeuwen het gevaarlijk­ste fietspad: ‘Het is smal, druk en pikdonker’

    VLISSINGEN - Zeeland telt in vergelijking met andere provincies veel onverlichte fietspaden waar brommers en fietsers met knikkende knieën overheen rijden. Het Jaagpad tussen Vlissingen en Middelburg boezemt de meeste angst in. Duizenden forenzen en scholieren razen dagelijks over het smalle pad langs het Kanaal door Walcheren. Het levert vaak gevaarlijke situaties op, vooral tijdens de donkere dagen.