Volledig scherm
Wethouder Johan Aalberts © Gemeente Middelburg

Tekorten op zorgkosten duwen Middelburg naar faillissement

MIDDELBURG - Zonder stevige bezuinigingen op jeugd- en ouderenzorg stevent Middelburg af op een faillissement. Tot twee keer toe waarschuwde wethouder van financiën Johan Aalberts daar vanavond voor. ,,De situatie is echt onthutsend.”

Middelburg krijgt dertig miljoen euro van het Rijk voor jeugdzorg en de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO), maar geeft daaraan veertig miljoen uit, zei Aalberts tegen de raadscommissie algemeen bestuur. Het Rijk verhoogt weliswaar de bijdrage voor deze vormen van zorg, maar dat is volstrekt onvoldoende. ,,Voor ons is het slechts een doekje voor het bloeden. Bovendien wordt de uitkering uit het Gemeentefonds over twee jaar weer verlaagd. Dat komt echt hard aan.”

Het gevolg is dat Middelburg de komende vier jaar geld te kort komt. In 2020 is het gat 1,5 miljoen, in 2021 is het 1,3 miljoen. Zulke problemen heeft de gemeente eerder gekend. ,,Maar het is voor het eerst dat we vier jaar lang geen sluitende begroting kunnen maken”, constateerde Aalberts. Want in 2022 loopt het tekort zelfs op naar 2,5 miljoen, in 2023 is het gat 1,5 miljoen euro.

Als Middelburg er niet in slaagt die gaten binnen vier jaar te dichten, komt de gemeente opnieuw onder verscherpt toezicht van de provincie te staan. Daar is zij net van af. Enkele jaren lang moest de gemeente voor grote uitgaven toestemming vragen aan Gedeputeerde Staten.

Bezuinigen op zorg is de eerste opdracht om dat te voorkomen, zei Aalberts. Hij sloot echter niet uit dat ook subsidies bevroren worden en dat belastingen omhoog moeten. ,,Dat kunt u zien als een soort zorgtaks.”

De gemeenteraad spreekt volgende week woensdag over de financiële situatie. In november moet het college met oplossingen komen.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement