Henk den Boon (links in geel) van E-Connection vertelt over het nieuwe windpark.
Volledig scherm
Henk den Boon (links in geel) van E-Connection vertelt over het nieuwe windpark. © Esme Soesman

Technische snufjes bij open dag Bouwdokken

NEELTJE JANS - Een rotorblad van 65 meter lang, afgewerkt met allemaal haaienvinnetjes op de rand. Het is een manier om windturbines stiller te maken. Het stikte zaterdag van de technische bijzonderheden bij de open dag van Windpark Bouwdokken op Neeltje Jans. 

Waar mensen zich vergaapten aan de gigantische afmetingen van de verschillende onderdelen van de turbines, wat goed te zien was omdat ze nu eens op de grond lagen in plaats van ergens in de lucht hangen. Zo kon er worden binnen gegluurd bij een joekel van een gondel. ,,Met aluminium beplating'', vertelt Henk den Boon van E-Connection. ,,Wat veel brandveiliger dan kunststof is.'' 

De vleugels (of rotorbladen) zijn twee holle schalen van polyesther. Met een opstaand tipje van aluminium. Dat aluminium dient als bliksemafleider. De vorm zorgt er voor dat er net nog wat wind extra naar de vleugel wordt toegetrokken. En die haaienvinnetjes dus, een soort van kartelrand op een deel van het blad. Die maken dat de turbines die in Windpark Bouwdokken komen te staan ongeveer hetzelfde geluid produceren als de turbines van de Roggenplaat. Al zijn de turbines in het in aanbouw zijnde park twee keer zo groot. 

De open dag werd goed bezocht.