Volledig scherm
© Thinkstock

Succesverhaal AED-leverancier Medisol gaat verder in ruimer pand

VLISSINGEN - Medisol voert al jaren Zeeuwse én nationale lijstjes aan als innovatief en snel groeiend bedrijf. De leverancier van automatische externe defibrillators (AED's) heeft Middelburg verlaten en streek neer in Vlissingen.

Het voormalige ADZ-kantoor biedt momenteel 31 medewerkers werkruimte. Over een jaar zal het aantal tegen de veertig lopen en ook de jaren er na verwachten de directeuren Edwin Roelse en Pieter Joziasse dat het personeelsbestand met 'zes, zeven medewerkers' blijft groeien. ,,We kunnen in ons nieuwe pand zeker honderd medewerkers onderbrengen. De bovenverdieping wordt bijvoorbeeld nog niet gebruikt. En er is ook nog ruimte voor uitbreiding in de buurt. Ideaal."

Spullen verkopen kunnen veel mensen. Ook automatische externe defibrillators kan een beetje verkoper met een mooi praatje wel aan de man brengen. Voor Roelse en Joziasse is een AED echter geen product, maar een reanimatie-apparaat dat mensenlevens kan redden door een stilstaand hart weer op gang te helpen. Als voormalig ambulancechauffeur (Edwin) en ambulanceverpleegkundige (Pieter) leiden ze graag een goedlopend bedrijf. Maar tegelijkertijd is het voor hen een roeping om over de hele wereld zoveel mogelijk AED's te verspreiden, zodat mensen niet meer 'onnodig' aan een hartstilstand hoeven te overlijden.

Enorme investering

Het opstarten van een fabriek voor automatische externe defibrillators hebben Joziasse en Roelse nooit overwogen. ,,Het opzetten van een fabriek is een enorme investering. De regels waar een AED moet voldoen, zijn enorm complex. Bovendien verandert er nog wel eens wat. De producenten zijn dan ook vaak bedrijven, die al andere medische apparatuur maken", legt Pieter uit.

Hij maakte als verpleegkundige bij wijze van hobby websites, onder meer voor het GHOR (Geneeskundige Hulpverlenings Organisatie in de Regio). Edwin maakte onder meer een website voor hulpverleners, een initiatief waar ook de naam van hun bedrijf Medisol (Medical Internet Solutions) vandaan komt. Als collega's werkten ze graag en vaak met elkaar en merkten op dat er nogal wat vragen over AED's (verkoopadressen, de werking, onderhoud) binnenkwamen. Dus besloten ze een webwinkeltje op te zetten. ,,We zijn letterlijk vanaf de zolderkamer begonnen."

Op die zolderkamers hielden ze hun baan bij de ambulancedienst gewoon aan. Maar na een paar jaar kwamen ze voor de keus te staan om echt een bedrijf te beginnen. Het kriebelde des te meer, omdat de twee hulpverleners merkten dat andere aanbieders vooral geïnteresseerd zijn in het verkopen van zoveel mogelijk AED's. ,,Dat moeten wij natuurlijk ook om als bedrijf rendabel te kunnen zijn. Maar daarnaast hameren wij op controle en onderhoud van de apparaten. Want je kunt wel een defibrillator in huis hebben, maar als-ie het niet doet, heb je er niets aan."

De plaats waarop een AED komt te staan of te hangen, is belangrijk. Als het apparaat in een fabriekshal staat, is het makkelijk dat het geluid harder kan en dat er een schermpje op zit dat aanwijzingen ook leesbaar maakt. Als het apparaat buiten hangt, moet het in een kastje om wind en regen geen kans te geven. Aan het strand moet de behuizing, door de invloed en van zand en zout, de AED nog beter beschermen.

En, Joziasse en Roelse kunnen het niet genoeg benadrukken, iemand moet dagelijks even controleren of het apparaat het nog doet. Als de batterij of de elektroden niet goed meer werken, gaat er een rood in plaats van groen lampje branden. Als de batterijen leeg zijn, begint het apparaat te piepen. ,,Mensen vinden dat soms irritant en zetten het apparaat uit. Maar als je de batterijen vervolgens niet vervangt, heb je er natuurlijk niets aan." Ook als een AED niet wordt gebruikt, moeten elektroden en batterijen na twee jaar worden vervangen.

Elektrodes en batterijen

Roelse en Joziasse willen graag dat bedrijven, instellingen, gemeenten en sportclubs hun AED buiten hangen, zodat het apparaat ook in de openbare ruimte kan worden gebruikt. Om dat 'verantwoorde ondernemerschap' te stimuleren, heeft Medisol onlangs besloten om bij hen bestelde of in onderhoud zijnde AED's gratis te voorzien van nieuwe elektrodes en batterijen als ze gebruikt zijn voor een reanimatie. ,,Dat risico, dat we op 30 tot 50 mille per jaar schatten, durfden we eerst nog niet aan. Maar nu we groter groeien, moet het kunnen", zegt financiële man Pieter.

De directeuren zijn nu al ook zakelijk blij met de actie. ,,We bieden die service het om te zorgen dat AED's altijd direct gebruikt kunnen worden. Maar we merken nu al dat mensen het ook waarderen. De gunfactor om een apparaat bij ons te bestellen of in onderhoud te geven wordt groter."

Voor een aantal genodigden opent de Vlissingse burgemeester Bas van den Tillaar vrijdag 10 februari officieel het nieuwe Medisolkantoor. Als afsluiting is er bij het pand omstreeks 18.30 uur een grote vuurwerkshow, waar alle belangstellenden van mogen genieten.

Volledig scherm
Het pand van Medisol BV aan de Mercuriusweg in Vlissingen.