Volledig scherm
PREMIUM
Studenten van de HZ krijgen een rondleiding in het sorteercentrum van de Kledingbank Zeeland. Lenny Krijger (rechts) vertelt hoeveel kleding er binnenkomt, wordt uitgezocht en wordt verstrekt aan mensen in armoede. © Dirk-Jan Gjeltema

Studenten HZ helpen Kledingbank Zeeland overzicht te houden over tienduizenden kilo’s kleding

MIDDELBURG - Hoe kun je uit tienduizenden kilo’s tweedehands kleding snel zes winterjasjes voor meisjes van 6 vinden? Nu moeten vrijwilligers van de Kledingbank Zeeland zoeken in dozen vol kleren. Studenten van de HZ gaan slimmere manieren bedenken om kleding te sorteren en terug te vinden.

Even een paar cijfers om aan te geven hoe belangrijk die helpende hand van de studenten is. Honderdduizend (100.000!) kilo tweedehands kleding kwam in 2019 binnen bij opslag- en sorteercentrum van de Kledingbank Zeeland in Middelburg. En in dat jaar werden 3500 klanten geholpen in de winkels in Middelburg en Terneuzen en op de mobiele kledingbeurs in Reimerswaal.

,,Als in Terneuzen kleding is uitgegeven, moet de coördinator handmatig uitzoeken hoeveel winterjasjes weg zijn en hoeveel er dus weer besteld moeten worden bij onze opslag in Middelburg. Het zou fijn zijn als we dat soort dingen niet meer handmatig hoeven te doen, maar dat we het beheer van de voorraden kunnen automatiseren", zegt Marisca van der Rande van de Kledingbank Zeeland.

 1. VVD over crisis Veere: ‘Niet eerst praten, direct scheiden’
  PREMIUM

  VVD over crisis Veere: ‘Niet eerst praten, direct scheiden’

  BIGGEKERKE - Het begon met een appje met allemaal hoofdletters. Vanaf dat moment verliep de woensdag voor de Veerse VVD-fractievoorzitter Marin van den Berge totaal anders dan gepland. Ze belandde vanaf dat moment in een soort rollercoaster van het ene crisisoverleg naar het andere. Want tot haar stomme verbazing trok die ochtend de fractie van DTV per mail de stekker uit het dagelijks gemeentebestuur. ,,Niet eerst praten, maar direct scheiden.”
 2. Voor Oranje-speler Saïd Bouzambou was lid worden van een voetbalclub te duur: ‘Het is zó belangrijk’
  PREMIUM

  Voor Oran­je-spe­ler Saïd Bouzambou was lid worden van een voetbal­club te duur: ‘Het is zó belangrijk’

  VLISSINGEN - Als Saïd Bouzambou, zoals op deze woensdagmiddag, een paar uurtjes over heeft gaat hij het liefst even naar één van de pleintjes in Vlissingen. Dan trapt hij een balletje met de plaatselijke jeugd voor wie de (zaal)voetballer – die ruim vijftig interlands voor het Nederlands zaalvoetbalteam achter zijn naam heeft – een voorbeeld is. Vaak voetbalt Bouzambou met jongens die al lid zijn van een vereniging. Maar heel soms komt het voor dat er ventjes tussen lopen die wel een duwtje in de juiste richting nodig hebben. ,,Dan denk ik: jij moet zo snel mogelijk lid worden van een club.’’ En dan komt het Jeugdsportfonds in beeld.
 3. Scout Neeltje uit Middelburg viert Baden Powelldag; op kamp gaan vindt ze het allerleukst
  PREMIUM

  Scout Neeltje uit Middelburg viert Baden Powelldag; op kamp gaan vindt ze het aller­leukst

  MIDDELBURG - Scouting is hartstikke leuk, zegt de achtjarige Neeltje als ze zaterdag samen met drie andere scouts van de Gouden Cirkel op de Markt in Middelburg probeert te lopen op ski’s. Vandaag vieren zij en haar scoutingvrienden de geboortedag van oprichter Baden Powell. De Middelburgse vindt vooral het op kamp gaan en dan samen slapen in een tent ontzettend leuk. Ze vertelt dat het dan soms moeilijk is in slaap te vallen omdat er zoveel te vertellen is.