Volledig scherm
De Strandjutboom bij hotel Westduin hangt helemaal vol met kleurrijk ‘afval’. Larisa Balog van het hotel hangt een geknakt waveboard goed. © Lex de Meester

Strandjutboom bij Koudekerks hotel verandert afval in kunst

KOUDEKERKE - Strandgangers tuigden de Strandjutboom voor hotel Westduin in Koudekerke de afgelopen zeven maanden op met bijzonder afval.

De Strandjutboom is bedacht door kunstenaar Boukje Heddema in samenwerking met de exploitanten van strandhotel Westduin. Heddema, die vaker met afval als wrak- en drijfhout werkt, wilde graag een 'afvalkunstwerk' oprichten. Een boom die zowel de aandacht vestigt op de troep die wandelaars, zonaanbidders en scheepsbemanningen achterlaten op het strand als op de mogelijkheden om afval om te toveren tot kunst.

Altijd positief

Voor de Kattendijkse kunstenaar is een theepotje uit een kinderservies de meest bijzondere vondst in de jutboom. Ze ziet in haar verbeelding een kind een hele dag met het potje spelen aan de rand van de vloedlijn. Het serviesstuk is voor haar een bron van vreugde. Aan verdriet, omdat het kind het theepotje aan het eind van de dag vergat mee te nemen, denkt ze geen moment. "Ik zie alles altijd positief", lacht ze.

Heddema's stoutste verwachtingen zijn uitgekomen, laat ze weten nu de zomer echt van het strand lijkt te zijn verdwenen. De boom hangt vol met op het strand achtergebleven troep. Wrakhout, touw en visnetten, 'hoewel die natuurlijk ook niet op het strand thuishoren', had Heddema wel verwacht. Maar aan bouwhelmen en een wc-borstel bijvoorbeeld geen moment.

Wilg

De Strandjutboom blijf nog tot eind van het jaar pronken met de 'buit' die er nu in hangt. Begin volgend jaar haalt Heddema het meeste afval er uit. Het kunstproject is daarmee afgelopen, maar ook volgend jaar kunnen mensen 'rommel' in de takken van de, overigens dode, wilg bij Westduin blijven hangen.