Volledig scherm
Werkplaats van scheepswerf Meerman in Arnemuiden, hier op archiefbeeld. © Lex de Meester

Stichting Behoud Hoogaars weg uit Arnemuiden

ARNEMUIDEN - Na dik tien jaar verlaat de Stichting Behoud Hoogaars (SBH) de Historische Scheepswerf C.A. Meerman in Arnemuiden. De visies van beide organisaties lopen niet meer parallel zodat ‘we uit elkaar gaan’, aldus voorzitter Bart Bouwmeester van de SBH. 

Zijn collega Peter Hamer van de Werf Meeman wil niet diep ingaan op de reden van scheiding. Volgens hem is de werf te klein geworden voor de SBH zodat besloten is op zoek te gaan naar een nieuwe plek. Bouwmeester vertelt dat dat inderdaad ook een rol speelt. ,,Maar we verschillen ook van visie.” Volgens hem wil de Scheepswerf toch vooral een plaats zijn van waar het verleden van de scheepsbouw in Arnemuiden wordt belicht. Terwijl de SBH kiest voor een ‘werkende werf’.

Individuele leden geven aan dat de onderlinge relatie al zeker een jaar slecht is en dat er ook onenigheid is over de huur. De voorzitters spreken daar echter niet over. Er is wel geprobeerd te bemiddelen. Maar dat leidde niet tot een oplossing zodat nu is besloten dat de twee op korte termijn uit elkaar gaan. 

De komende twee maanden haalt de SBH al haar spullen weg uit Arnemuiden. Die krijgen een plaats in loods van de stichting in Middelburg en in de Machinefabriek in Vlissingen. Daarnaast zijn mensen van SBH aan het praten met de Walcherse gemeenten voor een nieuwe locatie waar de stichting al haar activiteiten kan concentreren. ,,We kunnen nog zeker een jaar in de Machinefabriek. Dat is voor ons een mooie plek omdat we daar droog kunnen werken en omdat ook onze grote schepen daar onder handen kunnen worden genomen”, aldus Bouwmeester.