Stationsburg kan weer zestig jaar mee

VIDEO / update 15.13 uurMIDDELBURG - De Stationsbrug staat weer op zijn plaats tussen het station en de Stationsstraat in Middelburg. Zes maanden was de brug weg voor heel groot onderhoud. Het duurt echter nog een aantal dagen voor voetgangers, (brom)fietsers en de bussen weer over de brug kunnen. ,,Dat kan waarschijnlijk pas in de namiddag van 10 april”, aldus projectleider Loek Schipper. ,,Want we moeten hem eerst volledig aansluiten op alle systemen en uitgebreid testen.”

De brug hangt bijna op zijn plek.
Volledig scherm
De brug hangt bijna op zijn plek. © Emile Calon

Belangstellenden mochten maandag niet even stoppen langs het kanaal om naar het plaatsen met twee grote drijvende bokken te kijken. In verband met het coronavirus was er een noodverordening van kracht om te voorkomen dat kijkers groepen zouden vormen. Politieagenten, boa’s en ambtenaren van de gemeente hadden over het algemeen niet veel moeite de paar mensen die stopten door te sturen. Een enkeling deed of hij de boa’s niet begreep maar trok toch snel verder toen hij merkte dat ze niet met zich lieten spotten.

Vernieuwde brug is patinagroen

De brug heeft een nieuwe kleur gekregen: patinagroen. Dat is ook de kleur van de koperbekleding op de Lange Jan. ,,Wie vanaf het station komt, ziet die kleur terugkomen”, aldus gedeputeerde Harry van der Maas. Hij was even bang dat door het uitbreken van het coronavirus het plaatsen en inregelen van de brug langere tijd in beslag zou nemen. ,,Gelukkig is dat niet nodig. We wilden perse dat de brug voor Pasen open zou gaan want dan zouden de toeristen komen. Die datum halen we maar er zullen dan helaas geen toeristen zijn.”

De 244 ton zware brug arriveerde vrijdag al in Middelburg en werd maandagochtend met behulp van twee grote drijvende bokken op z’n plaats getild. Dat was precisiewerk, aldus Schipper. ,,Net geen twee millimeter speling.” Hij wist ook te vertellen dat de vernieuwde brug maar liefst veertig ton lichter is geworden. ,,Er zaten alleen al vijf tot zes verflagen op.” Hij heeft ook de verzekering gekregen van aannemer Hollandia in Krimpen aan den IJssel dat de brug nu weer zo’n zestig jaar mee kan. ,,En hij ligt hier al zeventig jaar.” 

Brug hoeft niet langer gekoeld te worden

De brug heeft nu een metalen rijdek, voorheen houten balken. En hoeft volgens Schipper gedurende echt warme zomerse dagen ook niet meer gekoeld te worden om te voorkomen dat hij door uitzetting niet meer open kan. ,,Er is extra ruimte gecreëerd.” Afgelopen zomer moest de brandweer nog enkele malen de brug nathouden om dat uitzetten te voorkomen. Schipper: ,,Dat hoeft dus nooit meer. Deze brug is nu klimaatbestendig.”

De terugplaatsing was live te volgen op YouTube. Bekijk hieronder de livestream terug:

Politie-agenten vragen voorbijgangers vriendelijk of ze willen doorrijden. Kijken naar het terugplaatsen van de Stationsbrug is niet de bedoeling.
Volledig scherm
Politie-agenten vragen voorbijgangers vriendelijk of ze willen doorrijden. Kijken naar het terugplaatsen van de Stationsbrug is niet de bedoeling. © Emile Calon