Volledig scherm
© ANP

Standplaats Zeeland nieuw leven ingeblazen met komst Thomas Rau

MIDDELBURG Met het bezoek van Thomas Rau blaast ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland het project Standplaats Zeeland nieuw leven in. Enkele jaren geleden verbleven onder anderen Wubbo Ockels, Paul Schnabel, Alexander Rinnooy Kan en Nout Wellink enkele dagen in de provincie.

Ze bezochten bedrijven en organisaties, deden mee aan debatten en lieten hun licht schijnen over Zeeuwse kwesties. Rau, die maandag en dinsdag in Zeeland verblijft, pakt de draad weer op, in het voorjaar van 2017 wordt Bernard Wientjes verwacht.

De Amsterdamse architect begint zijn bezoek maandagmiddag in RDH Silo + Werkplaats R in Middelburg, waar studenten van HZ University of Applied Sciences, University College Roosevelt, Scalda en het Technasium (waarin meerdere middelbare scholen samenwerken) presentaties geven over de circulaire economie en bouwkunde.

Na een duurzaam Zeeuws diner met de Zeeuwse Commodores, verzorgd door studenten van Scalda, volgt het eerste openbare onderdeel van Standplaats Zeeland. Rau is onder meer bekend door zijn medewerking aan het tv-programma Tegenlicht en in de foyer van de ZB in Middelburg wordt daarom met hem een VPRO Tegenlicht Meet Up Zeeland georganiseerd, gepresenteerd door Myrthe Jansen en Ron Lubbersen (19.30-21.30 uur).

Rau krijgt daar ook publicaties gepresenteerd over duurzaam toerisme op Walcheren en over energie en afval. Dinsdag bezoekt Rau eerst Emergis in Kloetinge, waar hij wordt bijgepraat over bouwplannen. Bij het ingenieursbedrijf Delmeco wordt hij geïnformeerd over onderzoek dat is gedaan naar hergebruik van bewegende onderdelen van de Zeelandbrug. Dan gaat hij door naar Vlissingen waar hij bij DOK 41 luncht met jonge Zeeuwse ondernemers (mede georganiseerd door ZIGZAG en Economische Impuls Zeeland).

Dan volgt weer een openbare bijeenkomst, een College Tour in de ZB onder leiding van Pascal Elegeert, met studenten van de HZ, Scalda, UCR en het voortgezet onderwijs (15.00-17.00 uur). Thomas Rau sluit zijn bezoek af met een lezing op de Contacta in de Zeelandhallen in Goes (aanvang 19.00 uur).

Aanmelden: Wie de Tegenlicht Meet Up (maandagavond) en/of de College Tour (dinsdagmiddag) wil bijwonen, kan zich aanmelden via secretariaat@dezb.nl.