Volledig scherm
© Thinkstock

Spectaculaire afname van aantal inbraken in Vlissingen

VLISSINGEN - Dit is voor Vlissingen wel een heel spectaculaire daling, zegt politiewoordvoerder Alwin Don. Maandag meldde politiechef Ronald Weydema dat het aantal woninginbraken in Zeeland is gehalveerd ten opzichte van 2015. Uit de onderliggende cijfers blijkt dat in Vlissingen sprake is van een nog veel grotere daling.

Daar gaat het om een afname met maar liefst tachtig procent. En in Middelburg lijkt het ook of veel inbrekers iets anders zijn gaan doen. Want daar is een daling ten opzichte van vorig jaar te zien van 66 procent. Maar ook Veere kent een afname, ondanks de korte hausse begin dit jaar.

Eind vorig jaar werden drie familieleden uit Vlissingen en Oost-Souburg aangehouden die door de politie verantwoordelijk worden gehouden voor een tachtigtal inbraken op Walcheren. Maar die arrestatie alleen kan niet die spectaculaire daling verklaren. Volgens Don speelt er dan ook meer. Om te beginnen, zo zegt hij, is de politie zeer alert als het gaat om het aanpakken van inbraken, "Als er een piepje gaat, dan gaan wij erop af." En elke inbraak wordt ook geanalyseerd. Maar hij geeft ook aan dat de politie nu veel beter dan voorheen kijkt of er wel daadwerkelijk sprake is van een inbraak. "Als bezoek een telefoon steelt, wordt dat niet meer genoteerd als een inbraak."

Ook zijn, vervolgt hij, door alle preventieve acties van politie en overheid woningen steeds beter beveiligd, is het risicobewustzijn toegenomen en wordt bij de inrichting van wijken ook beter gelet op veiligheid.