Volledig scherm
Bep Huijbregtse overhandigt de sleutel van de kerk aan Robert Quarles van Ufford, Anton Valk en Mark van den Bos. © Timo van de Kasteele

Sleuteloverdracht Middelburgse Oostkerk is sluitstuk lange weg

MIDDELBURG – Met het overhandigen van de sleutel door Bep Huijbregtse, voorzitter van het college van kerkrentmeesters van de Protestantse Gemeente Middelburg (PGM), valt de kerk nu onder het beheer van Stichting Monumentenbezit, onderdeel van de Nationale Monumenten Organisatie.

Voor sommigen een eind met een scherp randje. Voor anderen de aftrap van een nieuw begin. De sleuteloverdracht van de Middelburgse Oostkerk is het sluitstuk van een lange weg naar een nieuw cultureel podium. Met akoestische concerten, lezingen, debatten en ruimte voor symposia.

Daarmee komt een eind aan 350 jaar kerk. “Het is zowel een eind als een nieuw begin”, zegt Rein van der Kluit van PGM. “We betreuren de sluiting van de erediensten. Toch zijn we blij met het behoud van het gebouw en keren we terug naar waar de kerk ooit voor is bedoeld. Een ontmoetingsplaats voor wereldse aangelegenheden.”

De provincie, de gemeente Middelburg, de Stichting Monumentenbezit en de kerkelijke gemeente hebben ieder een half miljoen euro op tafel gelegd. Geld dat is bedoeld voor het onderhoud van het monumentale gebouw dat vanaf nu een nieuwe functie krijgt. En het kloppend cultureel hart van Middelburg moet worden.

“Hopelijk gaan wij die 350 jaar als cultureel podium evenaren”, zegt Mark van den Bos, van Stichting Monumentenbezit (SBM). “De Oostkerk is een mooie toevoeging aan de monumenten die wij al in beheer hebben. Zoals de kerken in Veere en Aardenburg.”

Halverwege volgende maand volgt een crowdfundactie voor de kerk. Dan wordt ook het cultureel programma voor volgend jaar bekendgemaakt. De eerste evenementen staan gepland in maart. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement