Volledig scherm
De Sloecentrale. © lex de meester

'Sla warmte van Sloecentrale of kerncentrale onder de grond op'

NIEUW- EN SINT JOOSLAND - Sla restwarmte van industrie, zoals bijvoorbeeld de Sloecentrale of de kerncentrale, onder de grond op. En laat mensen er bovengronds recreëren. Zo moet de aanleg van een bedrijventerrein naast Nieuw- en Sint Joosland en langs de A58 worden tegengehouden. 

Dat is althans het idee van de Dorpsvereniging Nieuw- en Sint Joosland en de Werkgroep Trekdijk. Die hebben meermalen aangegeven dat zij bereid zijn mee te denken over een alternatieve invulling, zodat Middelburg geen miljoenen euro's verlies hoeft te lijden op de aankoop van de grond.

Maandagavond opperde John de Rijke van de werkgroep de mogelijkheid om de Trekdijk geschikt te maken voor de ondergrondse opslag van energie zoals restwarmte. Die kan bijvoorbeeld komen van de Sloecentrale en zelfs de kerncentrale, zei hij. Zij lozen nu warmte op de Westerschelde. De warmte opslaan en gebruiken om huizen te verwarmen, kan Middelburg helpen bij de doelstelling om 2050 alle woningen van de gasleiding af te hebben.

Als de opslag ondergronds komt, is er ook nog een kans op daar bovenop beperkt andere ontwikkelingen mogelijk te maken, stelde De Rijke. Hij noemde als voorbeeld een terrein voor paardensport zoals een military, in aansluiting op de internationale activiteiten van Stal De Kroo in het dorp. Dat is ook goed voor het toerisme.

De combinatie van ondergrondse en bovengrondse ontwikkelingen kan volgens de Werkgroep Trekdijk ook voor de totale werkgelegenheid een interessante alternatief zijn voor het huidige plan. Dat gaat uit van de vestiging van logistieke bedrijven op enkele grote kavels, waarbij het onduidelijk is hoeveel banen die opleveren.

Meerdere fracties - zowel tegenstanders als voorstanders van een bedrijventerrein aan de Trekdijk - reageerden aangenaam verrast op het voorstel. Zij waren nieuwsgierig of wethouder Johan Aalberts er ook iets in ziet. Hij zei dat inderdaad lang is gesproken met De Rijke over zijn pleidooi. ,,We zien best mogelijkheden, maar het is ook iets heel nieuws. En opslag onder de grond, dan kan er nog best iets bovenop. Landbouwgrond, bebouwing, of zelfs een industrieterrein.''

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement