Volledig scherm
De Stadsbrouwerij Middelburg. © Ruben Oreel

Sfeervol bier 'proeven' in Stadsbrouwerij Middelburg

MIDDELBURG - De vriendengroep uit Zeist laat zich de donkere Hosternokke goed smaken. 'Een lekker biertje' is het algemene oordeel. De heren bezoeken zaterdagmiddag de net geopende Stadsbrouwerij van Jacco en Marja de Wee aan de Korte Geere in Middelburg. Een bewust bezoek, de groep wil een Zeister bier op de markt brengen.

Zondagmiddag is de officiële opening van de nieuwe brouwerij, maar in het kader van de Nacht van de Nacht gingen de deuren van het sfeervolle proeflokaal bij de brouwerij eind van de middag open. Al snel druppelen bierliefhebbers binnen. De ketels van de microbrouwerij, 50.000 liter op jaarbasis staan, achter een glazen wand zodat de bezoekers Jacco aan het werk kunnen zien.

Het voorste gedeelte oogt meer als een café dan als een proeflokaal. Marja: "Je kunt hier ook een kop koffie of een wijntje drinken en een klein hapje eten. We hebben ook een High Beer met drie soorten bier en bijbehorende Zeeuwse hapjes. Jacco brouwt al zo'n kwart eeuw naar eigen recept."

De brouwerij heeft naam opgebouwd met Hosternokke. Een blonde (Lekker dieng) en een donkere variant (Môk ôk èh). Op dit moment gist het nieuwe Bier van 'ier in één van de ketels. Jacco: "Een lichte saison. Vroeger maakten boerinnen hun biertjes met bakkersgist. Dit is mijn variant." De Stadsbrouwerij is open van donderdagmiddag tot en met zondagmiddag.