Volledig scherm
Guyaanse verentooien in het Zeeuws Museum in Middelburg. © Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen

Scriptie over verentooien in Zeeuws Museum wint Roggeveenprijs

MIDDELBURG - Masterstudent kunstgeschiedenis Jeroen Lesuis aan de Universiteit Utrecht heeft de Roggeveenprijs van het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen gewonnen. Zijn masterscriptie over de herkomst van de vier Guyaanse verentooien in het Zeeuws Museum kwam zaterdag als beste uit de bus. 

De tweede Roggeveenprijs voor beste onderzoekspaper ging naar Marc Schenkenberg van Mierop, student aan het University College Roosevelt in Middelburg. Hij onderzocht de hiërarchie binnen de 18e eeuwse Gereformeerde Kerk in Middelburg waar de Hattemistische ‘dwaling’, aangehangen door Anna Sabbinge, leidde tot een religieus-politieke crisis binnen de kerkgemeenschap. Het Hattemisme was een dissidente stroming in de 18e eeuws Zeeuwse gereformeerde kerk.

Lesuis maakt bij de jury indruk met zijn kunsthistorisch, etnografisch en ornithologisch onderzoek naar de verentooien in het Zeeuws Museum. De vier hoofdversieringen zijn oorspronkelijk afkomstig uit de toenmalige Hollandse kolonie Guyana. Lesuis analyseerde de objecten, hun materialen en stilistische verschillen, duidde hun mogelijke symboliek en vorm en vergeleek ze met verentooien in internationale collecties. Hij maakte een zoektocht naar de (vermoedelijke) stammen die ze vervaardigden en beschreef hun onderlinge contacten en die met de Nederlandse kolonisten.

De Roggeveenprijs voor Lesuis bedroeg 1000 euro. Schenkenberg van Mierop ontving 500 euro. Professor Jan Boersema gaf de ceremonie in de Middelburgse Oostkerk extra vuur met een lezing over de in Middelburg geboren ontdekkingsreiziger Jacob Roggeveen die het vermaarde Paaseiland in de Stille Oceaan ontdekte.

  1. Besluit komst mariniers staat nog steeds, aldus staatssecretaris na ‘koel’ gesprek
    UPDATE: 11.42 uur / video

    Besluit komst mariniers staat nog steeds, aldus staatsse­cre­ta­ris na ‘koel’ gesprek

    MIDDELBURG - Staatssecretaris Barbara Visser (VVD, Defensie) heeft vanochtend in Middelburg niets willen zeggen over hoe groot de kans is dat de marinierskazerne alsnog naar Vlissingen komt. Na een gesprek van een uur op het provinciehuis bleef ze erbij dat het besluit dat in 2012 is genomen, nog steeds staat. Wethouder Albert Vader van Vlissingen omschreef de sfeer tijdens het gesprek met de staatssecretaris als ‘koel’.