Volledig scherm
De meiden op het water. © Scouting Lutemgroep Middelburg

Scouting Lutemgroep Middelburg houdt het hoofd al 100 jaar boven water

MIDDELBURG - Waterscouting Lutemgroep Middelburg verklaart het feestjaar zaterdag tijdens de nieuwjaarsborrel voor geopend. De oudste meisjesgroep van Nederland bestaat honderd jaar en dat zijn ze van plan goed te vieren met borrels, kampen, extraatjes voor de leden en als kers op de taart een reünie.

Penningmeester Marielja ten Bruggencate vertelt dat de groep honderd jaar geleden begon als een gemengde landgroep. ,,Clubs speciaal voor meisjes waren niet gebruikelijk en waterscouts bestonden nog niet." Toch is dat wat Lutem - een samenvoeging van Lucter et Emergo - uiteindelijk is geworden: waterscouting voor meiden.

Meidendingen

Naast zeilen, zwemmen en het onderhouden van de boten, doen de scouts soms ook typische meidendingen, zoals cupcakes bakken of het houden van een beautymiddag. De Lutem telt ongeveer zeventig leden en vrijwilligers en volgens Ten Bruggencate is er nog steeds veel aanwas van nieuwe leden. Ze begrijpt wel waarom: ,,Bij scouting kun je zijn wie je bent, niemand hoeft zich te bewijzen. Het is super gezellig en heel afwisselend. Er mogen en kunnen dingen, die je thuis niet kunt of mag doen. Natuurlijk zijn er regels, maar het is geen strikt regime."

Kamp en feestweekend

Het honderdjarig jubileum wordt het hele jaar door gevierd. In maart gaan alle groepen samen een weekend op kamp, tijdens de reguliere opkomsten krijgen leden regelmatig wat extra ("dus bijvoorbeeld niet alleen warme chocomel, maar ook slagroom erbij") en in het derde weekend van september wordt een feestweekend georganiseerd met op de zondag een reünie voor leden en oud-leden. Van veel oud-leden zijn de contactgegevens niet bekend bij de organisatie, zij kunnen zich daarom zelf aanmelden door een e-mail te sturen naar info@lutem.nl.

Lees het hele artikel in de Walcherse editie van de PZC op woensdag 4 januari.