Volledig scherm
Het wijkcentrum van de Scheldebuurt in de Verkuyl Quakkelaarstraat in Vlissingen. © Ruben Oreel

Scheldebuurt Vlissingen pikt de overlast van kamerverhuur en drugsdealers niet meer

VLISSINGEN - De pandjesbazen, de kamerhuurders die zich misdragen en de dealers die de controles op de Aagje Dekenstraat ontlopen zijn gewaarschuwd: de Scheldebuurt in Vlissingen is het zat.

Vlissings burgemeester Bas van den Tillaar heeft de bewoners dinsdagavond bij een bijeenkomst goed gehoord: de Scheldebuurt heeft meer dan genoeg geslikt aan overlast en onveiligheid door drugshandel op straat en ongemanierde, snel wisselende bewoners van sjofele kamerverhuurpanden. De liefdadigheid die de kerkelijke Stichting Het Koningshuis in de leegstaande Eben Haezerkerk wilde beginnen voor de verkommerende medemens, is een halt toegeroepen. Geen voedseluitgifte, geen dagopvang. "De stichting moet wachten tot duidelijk is wat de stichting precies wil en wat wij daar wenselijk vinden", stelt Van den Tillaar. "Tot die tijd kan er hooguit een bijbelstudieclub plaatsvinden."

Echt geschokt

"De burgemeester reageerde echt geschokt toen wij vertelden hoe het er aan toegaat in onze wijk", vertelt Mariska van den Bergh van de Werkgroep Kasteelstraat. "Tachtig procent van de inwoners zijn gezinnen met kinderen. Maar ik moet met mijn driejarige langs een portiek van zo'n kamerverhuurpand waar al voor de tweede keer die dag iemand voor dood ligt door de drugs. Het was de druppel toen we hoorden dat in de kerk een opvang komt voor mensen met psychische problemen en verslavingen, die zeven dagen per week open wil zijn. Ons was verteld dat er een soort buurtcentrum zou komen met knutselclub en koffiemiddagen voor vrouwen. De mensen van de stichting hebben het over missionair werk. Maar er is genoeg opvang in Vlissingen. Wij hebben al jaren zulke mensen op straat, het wordt alleen maar erger. Deze straten hebben een upgrade nodig."

Kamerverhuur

Het probleem wortelt in de vele kamerverhuurpanden in de buurt, waar vaak mensen wonen die bij de woningcorporatie niet meer terecht kunnen of die ergens tijdelijk werken en willen slapen voor weinig geld. In de wijk is het maximaal toegestane aantal huurkamers al jaren bereikt. ,,Het is moeilijk goed zicht te krijgen op wat in die kamerverhuurpanden gebeurt", erkent wethouder Sem Stroosnijder. "Al hebben we aardig in beeld wie waar woont. We gaan de kamerverhuur scherp volgen. Dat heeft prioriteit." "We zoeken goede handvatten om de overlast terug te dringen", stelt Van den Tillaar. "Maar dat is een lastig proces en één van de lange adem." En er wordt weer gekeken naar het haperende meldingen@vlissingen.nl. "Dat meldpunt werkt niet zoals het moet. Vooral niet bij meldingen van complexe problemen", beaamt Van den Tillaar. Zeker niet, weet Van den Bergh. "De gemeente kende maar vier meldingen terwijl er van ons honderden moeten zijn. We zijn heel actief en dat blijven we."

Pittige buurt

Mattias van der Straaten van de stichting Het Koningshuis noemt de bewonersbijeenkomst dinsdag op het stadhuis 'behoorlijk heftig'. "Met alle bewoners en l'Escaut, Roat en de politie erbij hebben we wel een completer beeld gekregen van wat er speelt in de omgeving van de Kasteelstraat. Ik begrijp de weerstand van de wijkbewoners een stuk beter. Het is een pittige buurt. Maar wij willen geen Witte Huis, eerder een Herberg zoals aan het Bellamypark. Wij willen de leefbaarheid vergroten en daar een goede rol in spelen. Dat is de uitdaging voor de wijk. We gaan onze plannen kritisch bekijken met de gemeente; wat werkt goed en wat niet. Ons idee de voedseluitgifte die we al acht jaar doen naar de kerk te verplaatsen, wekte veel weerstand. Dat gaan we opnieuw overwegen." Dat Het Koningshuis de activiteiten nog even moet opschorten, is niet erg. "We willen toch eerst renoveren. Er is een goede eerste stap gezet."

Volledig scherm
De Aagje Dekenstraat in Vlissingen. © Ruben Oreel
Volledig scherm
De Van Dishoeckstraat in Vlissingen. © Ruben Oreel