Volledig scherm
Vrijwilligers voor NL Doet poten nieuwe fruitstruiken en bomen in de vette klei van de schapenwei die transformeert in voedselbos de Langhe Laere bij Nieuw- en Sint-Joosland. © Claudia Sondervan

Samen spitten en timmeren in de wind bij NL Doet op Walcheren

NIEUW- EN SINT-JOOSLAND - Honderd fruitstruiken en bomen gingen zaterdag de vette klei in bij Nieuw- en Sint-Joosland door veertien vrijwilligers voor de actiedag NL Doet. In Zanddijk werd de tuin bij zorgcentrum Nieuw Sandenburgh even vlijtig aangepakt.

Voedselbos de Langhe Laere kreeg twintig eilandjes met fruitende opstand. Het plantgoed en de planters waaiden bijna weg, maar Wobby Langelaar, die de schapenwei van 2,4 hectare in 2017 kocht, was tevreden. Samen met ‘landschapsmaker’ Jos Willemsen uit Oostkapelle werkt ze aan de schepping van een eetbaar stuk natuur waar planten en bodemleven elkaar  versterken en helpen groeien.

,,Uiteindelijk moeten de eilandjes met aanplant naar elkaar toe groeien”, legde Willemsen uit. Hij plantte zaterdag jonge elzen, meidoorn en bijzondere fruitrassen als de ‘kruidenierspeer’, een vroeg peertje, vernoemd naar zijn kweker in Charlois. Even verderop gingen de spaden de klei in voor kornoelje en bessenstruiken. De Langhe Laere hoort bij het netwerk van Velt, Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren. Zaterdag 6 april is er weer een meedoe-dag. 

Bij Nieuw-Sandenburgh in Zanddijk bij Veere hadden de bewoners vanuit hun nieuwe, grotere huiskamer  zaterdag eens zicht op wat anders dan de kippen. Twaalf vrouwen en mannen - en een klein jongetje - namen de tuin onderhanden. Wethouder Arie Schot zwaaide tegen het eind van de ochtend af, nadat hij een aanhanger had helpen volladen met snoeiwerk en afgestorven plantenstengels. Verplichtingen elders weer. Jolly Yalaju sjouwde met boompalen. ,,Voor een windschut bij de bankjes. Mijn schoonmoeder woont hier. Ik doe elk jaar mee’’, vertelde hij. Er ging nieuw bloeiend goed de bloembakken in en verderop werd een nieuwe kweekbak op poten gezet.

Coördinator Jan Meulmeester, vrijwilliger en mantelzorger voor zijn vrouw Margreet, vindt NL Doet een mooi podium. ,,Alle vrijwilligers hier hebben een relatie met Nieuw-Sandenburgh, maar via acties als NL Doet  en Burendag spreek je ook mensen van buiten aan.”  

Volledig scherm
Jolly Yalaju werkt tijdens NL Doet in de tuin van het zorgcentrum Nieuw-Sandenburgh in Zanddijk, waar zijn schoonmoeder woont. © Claudia Sondervan
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Toeristen, zijn we blij dat ze hier zijn? In Zoutelande wat meer dan in Veere...
    PREMIUM
    Reportage

    Toeristen, zijn we blij dat ze hier zijn? In Zoutelande wat meer dan in Veere...

    Het is stil in Zoutelande. Nog een paar weken en dan begint het weer, weet ondernemer Kees Bierens. Hij hoopt en verwacht dat weer een hoop toeristen naar de Walcherse kustplaats komen. ,,Blij dat ze hier komen”, zegt hij en verwijst daarmee naar de hit van Bløf en Geike Arnaert. Maar even verderop, in Veere... Stadsraadvoorzitter Jan Paul Loeff zegt enigszins gekscherend dat hij het liefst aan het begin van het stadje een toegangspoort plaatst om het aantal dagjesmensen flink te beperken. ,,Helaas kan dat niet.”