Volledig scherm
Fietsers op de Trekdijk bij Nieuw- en Sint Joosland. © Ruben Oreel

Ruime meerderheid coalitie Middelburg voor aanpak van Trekdijk

MIDDELBURG -  Vier van de vijf Middelburgse coalitiepartijen vinden dat de Trekdijk bij Nieuw- en Sint Joosland industrieterrein kan worden. Alleen de PvdA twijfelt nog. 

Luc Vandezande (GL) wilde tijdens de raadscommissie Ruimte duidelijkheid van CDA, CU, PvdA, SGP en VVD. Het college wil namelijk dat gebied omvormen tot een industrieterrein. Transport en containerbedrijf Wielemaker heeft belangstelling om naar die locatie te verhuizen. De inwoners van Nieuw- en Sint Joosland zijn echter mordicus tegen. Hun dorp is nu al voor driekwart ingesloten door snelwegen en industrie, stellen ze.

Vandezande: ,,De verkiezingen naderen. Daarom wil ik nu horen van de coalitiepartijen wat ze van de Trekdijk vinden.” Benno Nieuwenhuis (VVD) reageerde als eerste en zei dat zijn partij meeleeft met de inwoners van Nieuw- en Sint Joosland. ,,Het zal je maar gebeuren dat je zo’n terrein erbij krijgt.” Hij wees vervolgens naar de benarde financiële positie van de gemeente en dat de Trekdijk voor zeven miljoen in de boeken staat. ,,Ik wil niet zo’n bedrag gewoon afboeken. Als GroenLinks met een plan komt om elders zeven miljoen vandaan te halen, dan krijgt u mijn steun.” 

Ook woordvoerders van de CU, CDA en SGP lieten zich in soortgelijke bewoordingen uit. Mehmet Kavşitli (PvdA) zei dat zijn fractie er nog niet uit is. ,,Wij zijn ons ervan bewust dat wij als gemeente veel geld voor die grond hebben betaald. Maar wij zijn er nog niet van overtuigd dat daar een dergelijk bedrijf moet komen.”