Volledig scherm
Archeoloog Bernard Meijlink met de Romeinse scherven. © Oreel Ruben

Romeinse vondsten bij Domburgse molen

DOMBURG - 'Julius fecit', 'Julius heeft het gemaakt', vermeldt een Romeinse potscherf, onlangs gevonden in Domburg. Het ontsluit weer een stukje van Domburgs rijke historie.

Moet je voelen hoe glad, noodt archeoloog Bernard Meijlink. Hij wrijft met een vinger over de Romeinse scherf. Het rode aardewerk ziet eruit alsof het twee decennia geleden bij een Zweeds woonwarenhuis is vervaardigd en niet twee eeuwen na Christus.

Maar de signatuur van maker Julius verraadt dat dit restant van een kom niet uit Zweden komt maar uit Noord-Gallië. Zo'n 200 jaar geleden daar gemaakt en uiteindelijk in Domburg gebruikt.

Boekje

Daar rustte het vele honderden jaren in de bodem bij de Domburgse molen, tot de Walcherse Archeologische Dienst (WAD) het aan de vergetelheid ontrukte. Het wordt in ieder geval opgenomen in een nieuw boekje over archeologie in Domburg, geschreven door archeologen van de WAD. De gemeente Veere wil bureau Terra Cotta Incognita de opdrachten voor het boekje geven en heeft daar 22.000 euro voor uitgetrokken.

,,Domburg heeft zo'n rijke historie. Er zijn hier interessante archeologische vondsten gedaan'', vertelt wethouder Chris Maas. ,,Maar veel blijft verborgen. Onder de grond of in depot. Met dit boekje willen we die geschiedenis een gezicht geven. Want het Domburg van nu komt ergens vandaan. Wat is hier gebeurd?''

Bewoning

Twee hoofden buigen zich over het restant van een maalsteen van basaltlava (tefriet). Maas en Meijlink proberen zich voor ogen te halen hoe die ooit gebruikt is. Meijlink: ,,Uit onze vondsten kunnen we afleiden dat hier een vorm van bewoning is geweest. Dat zou een klein boerderijtje kunnen zijn. We hebben komscherven gevonden, een deel van een wrijfschaal en dit stuk van een maalsteen. Gebruiksvoorwerpen dus. In die wrijfschaal of vijzel maakten de Romeinen bijvoorbeeld hun vissaus Garum. Die werd verhandeld in het hele Romeinse rijk. Op die maalsteen werd het tarwe vermalen om brood te bakken.'' Hij pakt een dik stuk aardewerk, afgerond van vorm. ,,Een dakpan waarschijnlijk. Zwaar hè. Dat zou betekenen dat hier geen houten hutjes hebben gestaan.''

Quote

Domburg was waarschijn­lijk een havenstad­je

Bernard Meijlink, archeoloog

Enthousiast: ,,Het is voor eerst bij mijn weten dat we zo ver landinwaarts Romeinse vondsten hebben gedaan. Domburg was waarschijnlijk een havenstadje. De Romeinen hadden er een vloot.''

Het boekje schetst een beeld van Domburg aan de hand van vondsten. Van de Romeinse tempel Nehalennia, de vroeg-middeleeuwse handelsnederzetting Villa Walichrum en de ringwalburg tot de late middeleeuwen met kerk en ambachtsheren.

Volledig scherm
De pas gevonden potscherf met de tekst 'Julius fecit'. © Oreel Ruben
  1. Wapenspecialist: Revolver van burgemeester Halsema's man was illegaal

    Wapenspeci­a­list: Revolver van burgemees­ter Halsema's man was illegaal

    De in Middelburg geboren en getogen Robert Oey, echtgenoot van burgemeester Halsema, had nooit een onklaar gemaakte Duitse revolver mogen gebruiken voor zijn filmproductiebedrijf. Dit type is illegaal, zegt wapenspecialist en -handelaar Henk de Deugd die gecertificeerd is om wapens onklaar te maken. Volgens De Deugd krijgt Oey het onklaar gemaakte wapen waarschijnlijk nooit meer terug, de politie zal het vernietigen.