Roeiers roeien regenachtige Abeelenrace opnieuw van Veere naar Middelburg

VIDEOVEERE - Voor het tweede jaar op rij  moet de Abeelenrace een andere route volgen. De jaarlijkse roeiwedstrijd moest zijn route verleggen vanwege de renovatie van de Stationsbrug in Middelburg. 

Volledig scherm
Roeiers van Honte uit Middelburg gaan van start in de Abeelenrace. © Ruben Oreel

Normaal gesproken roeien de deelnemers van Middelburg naar Vlissingen. Maar omdat clubhuis Honte vanwege de renovatie op die route nu niet bereikbaar is, moest de organisatie kiezen. Óf geen race, óf de route aanpassen. ,,De wedstrijd niet door laten gaan is echt doodzonde”, vindt wedstrijdleider Antoine Dellaert. ,,Dan maar van Veere naar Middelburg.”

Bomen langs het Kanaal

En dus deed de Abeelenrace zijn naam eigenlijk niet helemaal eer aan, al voor het tweede jaar op rij. De Abeelenrace dankt zijn titel namelijk niet alleen aan de boomsoort die in groten getale langs het Kanaal door Walcheren staat, maar ook  aan de twee gehuchten die tussen Middelburg en Vlissingen liggen, Groot en Klein Abeele. 

Het water of de moeilijkheid van deze aangepaste tocht is niet per se anders dan bij de traditionele tocht. Wel moest de organisatie goed nadenken over routes voor de hulpdiensten bij een calamiteit. ,,Het Jaagpad tussen Middelburg en Vlissingen is goed bereikbaar voor hulpdiensten, maar dat was hier langs de dijk in Veere wat lastiger.” Toegang tot gebieden van het Zeeuws Landschap en constante paraatheid van de reddingsbrigade losten dat probleem op.   

Naar verwachting keert de Stationsbrug in april 2020 weer terug. Dellaert: ,,We hopen de race daarom volgend jaar weer van Middelburg naar Vlissingen te kunnen houden.”

Winnaar van dit jaar is Machiel Bos uit Middelburg, roeier bij Honte. Hij wist in zijn eentje de beste tijd neer te zetten. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement