Volledig scherm
Op de plek waar Dennis van de Velde stierf werden bloemen en kaarsen gelegd. © Nadia Berkelder

Robert ter B. gaat vrijuit voor dodelijke steken op Turfkaai in Middelburg

update 12.57 uurDEN BOSCH - Robert ter B. (56) heeft zich schuldig gemaakt aan doodslag op Dennis van de Velde, op 1 maart 2014 op de Turfkaai in hun woonplaats Middelburg. Volgens het gerechtshof in Den Bosch is hij echter niet strafbaar vanwege de uiterst bijzondere omstandigheden waarin hij tot zijn daad kwam.

Het betekent dat Ter B. ondanks een veroordeling voor doodslag geen straf krijgt. Volgens het gerechtshof is er geen sprake meer van gewoon noodweer, omdat Ter B. een mes pakte. Dat was disproportioneel. Maar doordat dat wel begrijpelijk is door de situatie waarin Ter B. terecht kwam, is er sprake van noodweerexces.

Ter B. was de dorpsgek, typeerde zijn advocaat Peter van Zon ooit. Dat kwam doordat Ter B. autistisch is. Hij werd daarom al jaren gepest door de Middelburgse jeugd. Als je hem Einstein noemde, werd hij helemaal gek, zo ging het verhaal. Ter B. had daarom permanent een mes op zak, voor als het eens mis zou gaan. ,,Dan kon ik daarmee dreigen”, verklaarde hij.

Van de Velde had hem al vaker gepest. Op 1 maart, tijdens carnaval, kwamen ze elkaar weer tegen op de Koningsbrug. Meteen kwam het tot een confrontatie. Van de Velde sloeg, zo verklaarden twee vrienden die bij het uiteindelijke slachtoffer waren. Na die eerste klap rende Ter B. weg, maar de veel grotere Van de Velde haalde hem bij en sloeg nog een keer. Daarop vluchtte Ter B. weer, nu naar het halletje van café De Koning op de Turfkaai. Tijdens het rennen pakte hij het mes. Van de Velde stond in de deuropening toen Ter B. een laatste keer waarschuwde. Toch haalde Van de Velde uit en daarop stak Ter B. hem in het bovenlijf. Dood.

,,Hij probeerde zich op verschillende momenten te onttrekken”, zei het hof in haar arrest. ,,Dat is niet gelukt. Van de Velde was groter en sterker en Ter B. voelde zich niet opgewassen tegen hem. Hij was bang dat hij in elkaar werd geslagen.” Door het kleine halletje was de dreiging extra groot en wegrennen was ook geen oplossing, omdat dat daarvoor al twee keer geen oplossing bleek, stelde het hof. En dus mocht hij zich verdedigen.

Quote

Hier is het recht voor bedoeld. Hier zie je hoe belangrijk het recht is voor gewone burgers

Peter van Zon, advocaat

Zijn advocaat Peter van Zon was opgetogen. ,,Chapeau voor het hof. Mijn cliënt heeft dit altijd al zo gezegd. Goed dat hij nu een luisterend oor heeft gekregen. Hier is het recht voor bedoeld. Hier zie je hoe belangrijk het recht is voor gewone burgers.”

Ter B. heeft al wel vier jaar in de gevangenis gezeten. Over een schadevergoeding is nog niet gesproken, zei Van Zon maandag. ,,Maar ik heb een goed gevoel dat hij hier wel voor in aanmerking komt.”

Eerder kreeg Ter B. van de rechtbank en het hof zes jaar cel. De Hoge Raad oordeelde echter dat ze niet begreep hoe het hof niet tot noodweer kwam. Daardoor moest de zaak opnieuw. Het Openbaar Ministerie kan nu opnieuw in cassatie bij de Hoge Raad.

Ter B. woont inmiddels in een dorpje in Brabant.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement