Volledig scherm
De alpaca's van Hof Nieuwerve in Ritthem doneren hun wol. © Ruben Oreel

Ritthem heeft meer en laat dat uitgebreid zien

RITTHEM - De kunst- en opentuinenroute was een beetje doodgebloed in Ritthem. Maar Ritthem heeft meer dan kunst, bunkers en ringrijden. Het dorpje manifesteert zich zaterdag 15 juni met ruim 30 activiteiten.

Daar is een groot deel van de dik zeshonderd inwoners bij betrokken. Er was toch enige weemoed over  de teloorgang van de kunst- en tuinenroute, die tot vier jaar geleden om het jaar gehouden werd. Reden voor een aantal inwoners om samen met de eigenaren van het dorpshuis, Klein Theater de Verwachting en de dorpsverenigingen Atlas en Onda te brainstormen over iets nieuws. Iedereen mocht bijdragen. Het resultaat heet Ritthem heeft meer.

Kleinste filmfestival

Terwijl ‘s middags de versierde sjezen het dorp rondgaan in een ringsteekwedstrijd, Ons Boerengoed door de straten flaneert en kinderen achter de Dorpstraat zelf kunnen ringlopen speelt zich overal een divers programma af. Zelfs het kleinste filmfestival van Zeeland, met vertoningen op drie locaties. In een garage en een schuur aan de Zandweg draaien een historische film en een verrassingsfilm en in kantine Globe op het sportveld draait een film over vereniging Atlas. Daar kan ook bootcamp en outdoorsport beoefend worden en geeft hondenschool Off Leash een demonstratie en workshop.  Aan de Zuidwateringstraat zijn verschillende tuinen open met exposities van keramiek, fotografie,  

Urban sketch crawl

Cees van de Woude neemt enthousiastelingen met schetsboek, stift en aquarel mee voor een urban sketching crawl vanaf 10.30 uur vanuit het theater. Bij de kerk vertrekt elk heel uur een team voor een geocaching-speeurtocht. In de veertiende-eeuwse kerk zijn concerten en een keramiek-expositie. In de ochtend speelt er Philharmonie 50 Plus. ‘s Middags treden singer/songwriter Dingeman de Visser en  dichter schrijver en verteller Jan Zwemer op. Onda Brass geeft een weideconcert, aan Louwerse's wegeling naast de bunker, die te bezoeken is. In de kassen van kwekerij Joyplant wordt de Oosteuropese eierversierkunst Pysanky geoefend.

Ride4Kids

Op allerlei adressen is van alles te zien, van alpacawolspinnen en Chinese geneeskunst tot bonsaiverzorging en edelsmeden. Aan de Zuidwateringstraat maakt bovendien de historische herbergierster De Schoone Waardin een comeback. Alles is gratis, maar met de verkoop van hapjes en curiosa wordt hier en daar geld ingezameld voor een goed doel. Ride4Kids is een fondswerver voor kinderen met een nog onbehandelbare stofwisselingsziekte die een vroege dood meebrengt. In de Lambrechtsenstraat wordt daar een yardsale voor gehouden. Het hele programma: https://ritthemheeftmeer.nl/

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement