Rittenburg door Boomfeestdag weer beetje groener

VideoMIDDELBURG - Wethouders met werkschoenen onder hun nette pak en vele paren fleurige waterlaarsjes. De handen uit de mouwen en planten maar; het is weer Boomfeestdag.

Tot woensdagochtend was het in de nieuwe woonwijk Rittenburg in Middelburg nog een erg kale boel. Voor de bouw van al die nieuwe huizen zijn veel bomen gerooid. De 62e Nationale Boomfeestdag was daarom een goede gelegenheid het groen weer terug te brengen in de wijk. Leerlingen van Het Springtij, basisschool voor speciaal onderwijs, hadden er een behoorlijke kluif aan; er moesten 25  bomen geplant worden in Rittenburg; sierkersen, amberbomen, walnotenbomen en tamme kastanjebomen. Omdat Middelburg dit jaar  als accentgemeente voor Zeeland fungeert, kwam ook gedeputeerde Jo-Annes de Bat meehelpen. Samen met de kinderen, de wethouders Johan Aalberts en Arjan Beekman plantte hij de eerste twee walnootbomen, op de hoek van het P.C. Boutenspad en de Jan Campertstraat. 

Aanstampen

De mannen van de plantsoenendienst hadden het meeste voorwerk al gedaan, de bomen stonden al in een kuil. Wat restte was flink spitten en aanstampen. Wijkbewoners, die ook waren uitgenodigd, keken toe vanuit een partytent. De grond was op sommige plaatsen behoorlijk drassig. Een van de kinderen verloor spontaan een van zijn laarzen bij het aanstampen van de grond, maar ging vervolgens enthousiast op zijn sokken verder. Wethouder Beekman gaf de kinderen vooraf eerst nog  een overhoring dendrologie. ,,Wat is er bijzonder aan de walnootbomen en de tamme kastanjebomen die we gaan planten?" Dat je daar later van kunt eten. Juist. 

Herinneringspaal

Deze Boomfeestdag in Rittenburg krijgt later nog een bijzonder staartje. Binnenkort volgt de 'aanplant' van een interactieve herinneringspaal bij een van de notenbomen. Door het scannen van de QR-code op de paal met een mobieltje, wordt informatie over de boom gegeven, maar iedereen kan er ook een foto, filmpje of tekst aan toevoegen. Het thema van de Boomfeestdag kwam in Rittenburg in ieder geval goed tot zijn recht: Maak 't buiten beter!

Quote

Wat is er bijzonder aan de walnootbo­men en tamme kastanjebo­men die we gaan planten?

Wethouder Arjan Beekman
Volledig scherm
Kinderen en politici stroopten de mouwen op voor de aanplant van 25 jonge boompjes in Rittenburg © Ruben Oreel
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement