Volledig scherm
Don Pachieco (midden) verzet zich hevig nadat hij door de Vlissingers is gearresteerd. Het Vlissings Verzet in 1572 wordt elk jaar nagespeeld. © RUBEN OREEL

Ridder te paard en Spaanse edele aan de galg bij Vlissings Verzet

VLISSINGEN - Een heuse ridder te paard maakt zaterdag het Bellamypark onveilig bij de viering van het Vlissings Verzet, de opstand tegen de Spaanse overheerser in 1572. De opstand van de Vlissingers aan het einde van de Tachtigjarige Oorlog wordt nagespeeld in historische kleding.

De stoet vertrekt om 14.00 uur bij reptielenzoo Iguana op het Bellamypark. Daar vlakbij was het oude stadhuis en ligt nu nog de gedenksteen in de bestrating. Langs de terrassen gaat de stoet naar het Rondeel. Daar volgt de bulderpreek die destijds de lont in het kruitvat van de getergde stadsinwoners bleek en het kanonnensalvo.  De Spaanse edelman Don Pachieco die de toorn van de stedelingen trof, wordt op een hooikar met de kar teruggevoerd naar Iguana voor zijn terechtstelling aan een heuse galg. Dan is het rond 15.00 uur.

Voor café De Concurrent heeft stichting Vesting Vlissingen een ouderwetse smidse geregeld, bemand door vrijwilligers van het Museum Scheldewerf.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement