Volledig scherm
Hotel Tien Torens in aanbouw in Zoutelande. © Oreel Ruben

Retro-futuristisch luxehotel in Zoutelande

ZOUTELANDE - Alsof James Bond er zojuist zijn Aston Martin uit de parkeerkelder kan rijden.  Met Duinhotel Tien Torens 2.0 krijgt Zoutelande een retro-futuristisch bouwwerk in het duin. Met Vacuum Buis Collectoren.

Er stond een witgesaust familiehotel type badplaats 1930 aan de Duinweg in Zoutelande. Heel kenmerkend voor de Zeeuwse kust, met nog immer tevreden gasten, maar aan verbouwingsmogelijkheden ter modernisering komt ooit een eind. Peter Bommeljé, uit het Domburgse hoteliersgeslacht, verwierf het oude hotel Tien Torens in 2012 en viel voor het nieuwbouwplan dat de Dishoekse architect Timko Lokerse voor die plek had bedacht: een hotel dat uit een duin lijkt te piepen, met warmte uit zonne-energie en een huid van zand en helmgras. In 2017 staat het er eindelijk. Nu het betonnen casco af is, komen de modernistische vormen goed tot hun recht. Straks verdwijnen die weer grotendeels onder de natuurlijke bedekking, maar tussen de karakteristieke Zoutelandse kustbouw geeft Duinhotel De Tien Torens in nieuwe vorm een vleugje Zuid-Frans 'La Grande Motte' aan het kustdorp.

De verkoop van de tien lodges, appartementen, in het gebouw was geen probleem: nog één is er beschikbaar, op de eerste woonlaag in de rechterhoek aan de voorzijde. Eventueel te splitsen in twee kamers, voor 580.000 euro. Unaniem zijn de andere nieuwe eigenaren, ook die van het penthouse bovenop, gegaan voor verhuur van hun nieuwe eigendommen, vertelt Bommeljé.  Dat gebeurt straks vanuit de hotellobby die ook dienst doet als ontbijtruimte voor hotelgasten en als lounge met kleine kaart. Buiten komt er een groot terras met strandzicht bij de overgang.

De energie in het gebouw komt van de zon. Via Vacuum Buis Collectoren, die de warmte van het zonlicht vangen in vloeistof voor opslag en uiteindelijk voor warm water en vloerverwarming. November 2017, ruim voor de kerst, verwacht Bommeljé de opening.

Bommeljé, met zijn basis in het gelijknamige designhotel aan de Herenstraat in Domburg, heeft op het moment diverse grote investeringen lopen via zijn vastgoedbedrijf IIB. Hij ontwikkelde uit het voormalige landhuis en jeugdherberg 't Maereltje de Mezger Lodges in Domburg, met restaurant Mezger. Het volgende grote object is de Timmerfabriek in Vlissingen, die hij en zakenpartner en collega-hotelier Michel Kloeg vorige week aankochten. Architect Timko Lokerse tekent aan plannen voor hotelkamers, een 'joekel van een restaurant', zoals Bommeljé het zegt, wellness- en sportfaciliteiten en een terras aan de waterkant. De Koningsweg wordt immers verlegd naar de andere zijde van de Timmerfabriek bij de bouw van de nieuwe Dokbrug. Dat maakt de weg vrij naar de waterkant van de Binnenhaven.

Volledig scherm
Plan Nieuw hotel Tien Torens. Zeezijde. Ontwerp Timko Lokerse Architecten

De plannen die Bommeljé had voor strandslaaphuisjes voor een strandperceel bij Dishoek zijn wel op de lange baan geschoven.  Bommeljé: ,,De tijdgeest is veranderd, dus die plannen heb ik even terzijde gelegd. Het ligt gevoelig. Mensen keren zich tegen 24 uurs-recreatie, het hele jaar op het strand. We zinnen daarom op alternatieven die wel goed vallen."