Volledig scherm
Bij een verbouwing in de Nieuwstraat kwamen zes bogen van natuursteen naar boven. © Claudia Sondervan

Resten van middeleeuws begijnhof in nieuwe B&B in Vlissingen

VLISSINGEN - Dik kans dat de kapel van het begijnhofje dat Vlissingen in de veertiende eeuw had gevonden is. Bij een verbouwing in de Nieuwstraat kwamen zes bogen van natuursteen naar boven.

Het is op geen bekende historische kaart te vinden, het begijnhofje dat in de veertiende eeuw bij Vlissingen moet zijn gebouwd en dat er iets meer dan 100 jaar gestaan moet hebben. Maar bouwhistoricus Ronald den Broeder en archeologieliefhebber Peter Hendrikse raken steeds sterker overtuigd dat de resten van de middeleeuwse kloosterkapel gevonden zijn: in de muren van de panden Nieuwstraat 100 en 102. Bij het strippen van het achterhuis kwamen zes meter hoge gemetselde bogen van natuursteen te voorschijn, een deel van een pilaar, fragmenten van natuurstenen versiering van acanthusblad en een pilaster. Omgeven door 'giga-dikke' muren met de juiste maat steen voor zo'n gebouw.

Plezier in de historie

De hoge bogen en het steenwerk blijven behouden en zelfs zichtbaar, in het trappenhuis dat de eigenaar er laat bouwen. Er komt een vrijstaande stalen trap in, met glas omgeven. Piet Otten kocht de panden anderhalf jaar geleden. In de voorste deel zijn twee appartementen gemaakt. Otten heeft plezier in de historie die het achterhuis nu openbaart. "Ik woon in Vlissingen, ik heb hart voor de stad. Je gaat geen dingen van historische waarde vernielen. Het pand wordt een bed and breakfast. Dit geeft het logement iets bijzonders." Uitbaters van de b&b worden Reinoud Schiewold en Anna Houtman van Brasserie Jong aan de Nieuwendijk. Komende lente moet de b&b klaar zijn voor opening.

Volledig scherm
Bij een verbouwing in de Nieuwstraat kwamen zes bogen van natuursteen naar boven. © Claudia Sondervan