Reder Marinus Dijkhuizen.
Volledig scherm
Reder Marinus Dijkhuizen. © Lex de Meester

Reder Dijkhuizen wint bij de rechter:
schip Stad Veere II is onterecht geweerd uit de Binnenhaven van Vlissingen

MIDDELBURG - Gééf Rederij Dijkhuizen die ligplaatsvergunning voor de Binnenhaven. De rechtbank in Middelburg zegt het niet met zoveel woorden, maar na vijf jaar juridische strijd tussen de gemeente Vlissingen en de rondvaartrederij heeft Marinus Dijkhuizen gelijk gekregen van de rechter: hem is onterecht een ligplaats voor de Stad Veere II ontzegd.

Het Vlissingse college heeft een ‘ongerechtvaardigde voorrangspositie’ gegeven aan de scheepseigenaren die vóór 2014 in de Binnenhaven een ligplaats hadden met toestemming van de havenmeester. Toen de gemeente in 2014 besloot een havenverordening in te stellen en vergunningen in te voeren voor ligplaatsen was Dijkhuizen er als eerste bij om een plek te veroveren voor de Stad Veere II. Maar hij kreeg nul op rekest. Alle vergunningen gingen en bleven gaan naar de oude gebruikers van de ligplaatsen.

Niet aantoonbaar dat er geen plek is

Na vijf jaren van beroeps- en bezwaarprocedures, kort gedingen en  rechtbankzittingen waarbij het Vlissingse college meermaals van de rechter een besluit moesten herzien en dan Dijkhuizen toch weer weigerde, is de rechter nu overtuigd. De reden die de gemeente Vlissingen gaf voor de weigeringen, dat er geen plek meer was, is ongeldig omdat de gemeente dat niet kan aantonen omdat er in 2015 geen formele afspraken rond de ligplaatsen waren. De gemeente heeft zes weken om in beroep te gaan. Dijkhuizen hoopt op een uitnodiging voor een kop koffie op het stadhuis. Wethouder Els Verhage zegt dat de gemeente de uitspraak bestudeert.