De Oostkerk in Middelburg.
Volledig scherm
De Oostkerk in Middelburg. © Theo Giele

Reddingsplan voor monumentale Oostkerk in Middelburg kost half miljoen meer

MIDDELBURG - Voor de redding van de Oostkerk in Middelburg is een half miljoen meer nodig. Het onderhoudsfonds van 1,5 miljoen euro volstaat niet om de kerk op de lange termijn in stand te houden.

Volgens wethouder Johan Aalberts is de Nationale Monumenten Organisatie, die het beheer van de kerk zou moeten overnemen, op zoek naar geldschieters. Een heel belangrijke is de Bank/Giroloterij, zegt Aalberts. ,,Die moet nog bekendmaken of zij geld steekt in de Oostkerk, maar als dat gebeurt zetten we een heel grote stap. Dan gaat het om meer dan enkele tienduizenden euro's.''

De anderhalf miljoen euro die aanvankelijk nodig werd geacht, is er al wel. De Protestantse Gemeente Middelburg geeft een bruidsschat van een half miljoen euro mee bij de overdracht van de kerk aan een nieuwe eigenaar. Ook de gemeente en de provincie hebben elk een half miljoen euro toegezegd.

,,Maar die anderhalf miljoen euro levert niet het rendement op van 7 procent per jaar waarop was gerekend'', schetst Aalberts het probleem. Behalve met de Bank/Giroloterij wordt daarom ook met andere geldschieters gesproken, aldus de wethouder.

Dit jaar komt geen duidelijkheid meer over de haalbaarheid van een reddingsplan. Aalberts verwacht dat pas op zijn vroegst begin volgend jaar.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement