Volledig scherm
De rechtbank in Middelburg.

‘Rechtvrees’ leidt niet tot uitstel strafzaak

MIDDELBURG - Mijn cliënt lijdt waarschijnlijk aan rechtbankvrees, zo zei raadsman Marijn van der Want gisteren tegen de leden van de Middelburgse rechtbank. Want de ex-Vlissinger A.B. (30) verscheen donderdag weer niet voor de rechtbank.

En dat is volgens de raadsman nu al de derde keer dat hij niet op komt dagen. "Terwijl hij mij verzekerde dat hij deze keer echt zou komen." De rechtbank had zelfs bepaald dat de politie hem gisteren moest ophalen. Maar agenten troffen hem gisterochtend niet thuis. De rechtbank besloot dat de strafzaak bij verstek kon worden behandeld.

B. wordt verdacht van een poging tot doodslag. Toen hij in 2012 in de Verkuijl Quakkerstraat woonde, zou de man een toen negentienjarige huisgenoot met een mes in de maagstreek hebben gestoken. Het slachtoffer bonsde die avond op de deur van B. in verband met geluidsoverlast.

Toen hij vervolgens de kamer binnenstapte werd hij bijna direct gestoken. Tijdens de eerste behandeling van deze zaak, in 2013, maakte B. een warrige indruk waarna de rechtbank besliste dat de man moest worden onderzocht. Daaruit blijkt dat de man een stoornis heeft.

In 2013 is een celstraf van 24 maanden waarvan acht voorwaardelijk tegen hem geëist. Rammeloo vindt nu, mede op basis van het onderzoek, dat dat een te strenge eis is en vindt dat de man een celstraf van vijftien maanden moet krijgen.

Van der Want pleitte voor vrijspraak omdat er volgens hem sprake was van noodweer. Hij wees de rechtbank erop dat de man zich verdedigde met een broodmes. "Hij pakte wat voorhanden was."

Uitspraak 1 september.