Volledig scherm
De bouwput aan de Zuidsingel in Middelburg. © Eldridge Pentury

Rechter maakt weg vrij voor woningbouw op theaterput Middelburg

MIDDELBURG - De weg is vrij voor woningbouw op de bouwput in Middelburg waar ooit een nieuw theater had moeten komen. De Raad van State heeft vandaag alle bezwaren van twee omwonenden afgewezen.

Door het instorten van de put aan de Zuidsingel en schade aan huizen in de buurt, werd uiteindelijk een streep gezet door het theaterplan. Maar in plaats van een nieuwe schouwburg mag er van de gemeente Middelburg wel een appartementencomplex voor maximaal 46 woningen en daaronder een parkeerkelder voor 150 auto’s en bergingen komen.

Twee omwonenden die op respectievelijk 5 en 55 meter van de put wonen, protesteerden om uiteenlopende redenen tegen dat bouwplan. De woningen zouden niet nodig zijn en de gemeenteraad zou die alleen toestaan vanwege financiële belangen en afspraken met projectontwikkelaar Heijmans, luidde de kritiek. De Raad van State is het daarmee echter niet eens. De gemeente heeft het plan voldoende onderbouwd, vindt de rechter.

Van parkeerhinder, verkeershinder en aantasting van woon- en leefklimaat (door inkijk en verlies van zonlicht) is volgens de hoogste rechter ook geen sprake. De bezwaarmakers hebben dat in ieder geval onvoldoende duidelijk kunnen maken en de gemeente heeft zich volgens de rechter wel gebaseerd op de juiste cijfers en bewijzen.

De bouwput is nu nog voorzien van een grasveld dat door omwonenden gebruikt wordt als speelplek en ontmoetingsruimte. Nu alle bezwaren zijn afgewezen, kan projectontwikkelaar Heijmans met de bouw van het appartementencomplex beginnen zodra hij dat wil. Het bestemmingsplan Binnenstad van de gemeente is door deze uitspraak definitief.

Volledig scherm
De bouwput voor een nieuw theater werd in allerijl volgepompt met water omdat de damwanden het begaven. © Ruben Oreel
Volledig scherm
De bouwput is voorzien van een tijdelijk grasveld, dat wordt gebruikt als speelplek en ontmoetingsruimte voor buurtbewoners. © Lex de Meester
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement