Volledig scherm
Een Veerse minicamping © Ruben Oreel

Rechtbank: Veerse minicampings terug naar 15 kampeerplekken

DOMBURG - 56 minicampings in de gemeente Veere moeten terug van 25 naar 15 kampeerplekken. Dat is een gevolg van de uitspraak die de rechtbank vrijdag deed. De gemeente Veere is echter niet van plan de minicampings te dwingen in te krimpen. Een woordvoerder: ,,Wij gaan dat niet doen omdat er zicht is op legalisatie van de 25 eenheden. De procedure voor aanpassing van het bestemmingsplan loopt.” Daardoor kunnen de minicampings zonder problemen blijven draaien zoals ze al vele jaren draaien.

De uitspraak is een gevolg van de jarenlange strijd van juridisch adviseur Bram van Leeuwen tegen de gemeente Veere. Namens zijn zus Lydia van Leeuwen, exploitant van minicamping De Heksenketel, probeert hij de gemeente zover te krijgen dat ze ook 25 kampeerplekken mag aanbieden op haar bedrijf. Dat mag tot nu toe niet omdat De Heksenketel, aldus de gemeente, niet voldoet aan de normen.

De gemeente wilde vrijdag niet inhoudelijk reageren op de uitspraak. Volgens een woordvoerder kan dat pas als de uitspraak daadwerkelijk binnen is. ,,We hebben hem nog niet gelezen.” Ook regiocoördinator Cor Abrahamse van de Vekabo, de vereniging van minicampinghouders, wil hem eerst lezen voor hij reageert. Hij is wel blij dat Veere niet optreedt tegen minicampings die meer dan 15 eenheden aanbieden.

Van Leeuwen vindt het ‘schandalig’ dat de gemeente, ‘zonder dat het vonnis is gelezen’, nu al besluit niet op te treden tegen de 56 minicampings. ,,Vooral omdat eerdere besluiten van de gemeente om niet op te treden, zijn vernietigd.” Hij wijst er ook op dat de gemeente twee maanden geleden tijdens de rechtszaak ook aanvoerde dat er zicht is op legalisatie. ,,Desondanks besloot de rechtbank de uitbreiding van 15 naar 25 te vernietigen.” Van Leeuwen zegt dat de gemeente de problemen rond de uitbreiding over zichzelf afriep. ,,Tijdens de laatste rechtszaak stelde ik voor de zaak in te trekken mits mijn cliënt dit jaar 25 eenheden mag aanbieden. Zonder enige vorm van overleg werd het aanbod afgewezen.”

Volgens de uitspraak moet de gemeente binnen drie maanden besluiten of er wordt opgetreden tegen de campings die te veel eenheden aanbieden. Van Leeuwen: ,,Als de gemeente straks besluit dat niet te doen, moet ik weer een gerechtelijke procedure starten. Voor er dan een uitspraak ligt is het kampeerseizoen van 2020 al achter de rug.” Hij overweegt daarom aangifte te doen bij het Openbaar Ministerie tegen campings die zich niet aan de regels houden. ,,Dan moeten ze maar strafrechtelijk worden aangepakt.”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement