Volledig scherm
Bomen langs de Noordweg bij Biggekerke. © Google Streetview

Raadsleden: Veere moet zich bemoeien met de bomenkap door het waterschap

DOMBURG - De gemeente Veere moet zich gaan bemoeien met de bomenkap die het Waterschap Scheldestromen wil ondernemen. De raadsfractie PvdA/GroenLinks  wil dat het college niet voetstoots vergunning geeft voor de kap van 342 bomen in de gemeente.

Het waterschap wil de komende tijd onder meer essen kappen op vijf locaties. Het grootste contingent bomen wordt geveld aan de Noordweg in Biggekerke, 119 stuks. Aan de Breeweg in Koudekerke sneuvelen 93 bomen. Aan de Veldersweg en Kluithoekweg in Grijspkerke gaan 48 bomen neer. Langs de Domineeshofweg in Westkapelle en de Kloosterweg in Aagtekerke verdwijnen elk 41 bomen. Ook de onderbegroeiing verdwijnt. Er komen aanmerkelijk minder bomen voor terug omdat het waterschap om te bezuinigen niet meer om de acht meter herplant, maar om de tien meter.

Bossenfonds

Waarom deze kap en om wat voor bomen gaat het precies, wil PvdA/GroenLinks weten. Gaat het om zieke exemplaren of wordt er uit voorzorg gekapt? De raadsfractie wil dat het college in overleg gaat met het waterschap en voorwaarden stelt bij de kap. Over het terug planten van onderbegroeiing, over kortere plantafstanden en over de mogelijkheid om wegen niet ineens te strippen van alle volgroeide bomen maar om dat in fases te doen. Dan kan de nieuwe aanplant opgroeien in de beschutting van de bomen en zijn dieren als vogels en vleermuizen niet ineens ontheemd. Als geld het probleem is, kan mogelijk het Nationaal Bossenfonds iets betekenen, draagt de fractie aan.  

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement