Volledig scherm
Fietsers op de Trekdijk bij Nieuw- en Sint Joosland. © Ruben Oreel

Raad Vlissingen: nee tegen Trekdijk

VLISSINGEN - De raad Vlissingen wil dat het college zich tegen een bedrijventerrein aan de Trekdijk bij Nieuw- en Sint-Joosland keert. 

Alle fracties, op de PvdA na, gaven aan tegen het Trekdijkplan te zijn. De PvdA wil schriftelijk reageren. Het college 'neemt de standpunten van de gemeenteraad mee', maar beslist uiteindelijk zelf of het akkoord gaat met het Bedrijventerreinenprogramma Walcheren, waarin de Trekdijkontwikkeling is opgenomen. Het college had juist gevraagd om instemming door de raad, maar van harte ging dat niet. 

Middelburg en Vlissingen botsten lange tijd over de noodzaak van de Trekdijk. Middelburg argumenteert dat twee logistieke bedrijven de gemeente hebben gevraagd om grote kavels van minstens twee hectaren en dat onderzoek heeft uitgewezen dat die niet beschikbaar zijn op Walcheren, anders dan op de Trekdijk. Vlissingen betwist dat. In dat Middelburgse onderzoek is echter niet gekeken naar het Sloegebied en het Borselse terrein Sloepoort, erkende wethouder John de Jonge. Volgens het onderzoeksbureau Ecorys willen de bedrijven dat niet om emotionele redenen. Onbegrijpelijk, vond de raad dat donderdagavond. Het Vlissingse college heeft de bezwaren tegen de Trekdijk inmiddels laten varen om een ander reden: een fonds van een miljoen euro dat de provincie de gemeenten voorhoudt voor herstructurering van bestaande bedrijfsterreinen. Daar heeft Vlissingen voor Baskensburg wel oren naar. Zeker omdat de ondernemers van Baskensburg tot twee keer toe hebben geweigerd om zelf  via een heffing geld te steken in een fonds om het bedrijventerrein te verbeteren. 

Datgeld mag niet leidend zijn, klonk het in de raad. Grote vrees bij de Vlissingse raad is dat het Vlissingse bedrijven zijn die naar de Trekdijk willen. Dat kon wethouder John de Jonge niet vertellen, omdat Middelburg niet zegt om welke bedrijven het gaat. Maar die kans lijkt klein, liet de Jonge doorschemeren.

Het Vlissingse college is zelf niet gecharmeerd van een logistiek bedrijf met grote loodsen en vrachtwagens op het nieuwe bedrijventerrein aan de poort van de stad bij de A58, zei De Jonge aan de raadsleden die het nieuwe bedrijventerrein Souburg-Noord/Poortersweg opwierpen als alternatief. Nieuw- en Sint-Jooslander Hans van Hal vroeg de raad donderdagavond met klem om een tegenstem. Volgens Van Hal kan dat net een paar Middelburgse raadsleden overhalen om toch tegen de Trekdijk te stemmen.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement