Volledig scherm
De Schelpweg in Domburg © Google Maps

Raad van State: Opkopen woningen in Veere voor recreatie mag gewoon

DEN HAAG/DOMBURG - Beleggers kunnen in de gemeente Veere woonhuizen blijven opkopen en de garage verbouwen tot Domburgse vakantiewoning zonder dat ze zelf in de hoofdwoning wonen. 

Hoewel deze woonplicht voor eigenaren letterlijk in het bestemmingsplan staat, hoeft de gemeente zich daar niet aan te houden, dat maakte de Raad van State woensdag bekend.

Volgens het bestemmingsplan mag de eigenaar van een woning de garage alleen verhuren aan recreanten als hij zelf het huis bewoont. Bewoners van de Schelpweg in Domburg trokken hierover in november vorig jaar aan de bel bij de Raad van State. 

Katvanger

Een inwoner van het Duitse Keulen kreeg van de gemeente een vergunning voor verbouwing van de woning en verbouwing van de garage tot vakantiehuis. Omdat de eigenaar zelf niet aan de Schelpweg gaat wonen, vinden buurtbewoners dat de vergunning in strijd is met het bestemmingsplan. De hoofdwoning wordt verhuurd aan een jong stel dat er permanent gaat wonen. Het huurcontract is tijdelijk. Volgens raadsman Bram van Leeuwen, die optreedt namens de omwonenden, wordt het jonge stel gebruikt als katvanger.

Toezicht

De Raad van State vindt echter dat het niet uitmaakt of de eigenaar in de woning woont of dat het pand wordt verhuurd. Het gaat erom dat de woning permanent wordt bewoond. De gemeente vindt dat ook. Het gaat erom dat toezicht wordt gehouden op de recreatiewoning, vindt Veere.

In 2012 besliste de Raad van State dit ook al in een identieke zaak uit Veere. Omdat de gemeente de woonplicht voor de eigenaar nog steeds niet uit het bestemmingsplan heeft gehaald zagen omwonenden hun kans schoon om de zaak opnieuw voor te leggen aan de hoogste bestuursrechter.