Volledig scherm
© ThinkStock

Raad Middelburg zit in maag met bezuiniging op zorg maar zet wel door

MIDDELBURG - Leuk vindt geen enkele politieke partij in Middelburg het, maar de miljoenenbezuiniging op zorg en jeugdzorg gaat wel door. De rekening rechtstreeks doorschuiven naar het Rijk, dat de problemen ook heeft veroorzaakt, vond een meerderheid van de raad geen slim idee.

Dat bleek woensdagavond bij de behandeling van de begroting van de gemeente. Omdat stijgende kosten voor jeugdzorg, ouderenzorg en maatschappelijke ondersteuning voor een tekort van twaalf miljoen euro zorgen, moet daar toch ook de oplossing worden gezocht, oordeelde een raadsmeerderheid.

Wel komen vanuit de raad donderdagavond in het vervolg van de raadsvergadering nog pogingen om vooral de zwaksten in de samenleving zo veel mogelijk te beschermen tegen de gevolgen van de bezuinigingen op maatschappelijke ondersteuning en jeugdzorg.

Stuitende begroting

De linkse oppositiepartijen GroenLinks, PvdA, SP en ChristenUnie protesteerden het felst tegen bezuinigingen waar de zwaksten de dupe van worden. ,,Dat is onverteerbaar”, waarschuwde Leny van den Heuvel van GroenLinks. ,,We moeten pal staan voor mensen die zorg nodig hebben", merkte Petroesjka Sterk op namens de SP. ,,Want deze sluitende begroting wordt een stuitende begroting.”

Dat er bezuinigd kan worden op zorg en dat mensen toch de zorg krijgen die ze nodig hebben, zoals het college volhoudt, daar gelooft de PvdA niks van. ,,Het kan niet beide waar zijn”, reageerde Jeroen Louws, en hij haalde fel uit naar de plannen van het college: ,,U zet de zorg op water en brood.”

Loze beloftes

De LPM liet horen dat het linkse geluid niet alleen uit de oppositie komt. De lokale partij verzette zich tegen zware bezuinigingen op subsidies omdat die het ‘cement voor de samenleving’ zijn. En wie zorg nodig heeft, moet die krijgen, de allerarmsten moeten worden ontzien en de kloof tussen arm en rijk mag niet groeien, benadrukte Piet Kraan. ,,Dat zijn geen loze beloftes.”

Alle partijen uitten zo wel hun zorgen over de gevolgen van de bezuinigingen op de zorg. Toch gaan die wel door. Ze moeten volgend jaar een miljoen euro opleveren. Hoe dat kan lukken, moet blijken uit een actieplan dat donderdagavond wordt vastgesteld.

Vangnet

En ja, het is niet uitgesloten dat de zwaksten het hardst getroffen worden, stelde VVD’er Wilfried Boonman. Ook SGP en CDA hielden eraan vast dat de tekorten op de zorg worden opgelost door te bezuinigen op de zorg. SGP’er Paul Moens zocht wel naar een vangnet: ,,De drempel om aanspraak te kunnen maken op bijzondere bijstand moet zo laag mogelijk zijn.”

De SGP dient daarvoor donderdagavond een motie in als het actieplan sociaal domein wordt vastgesteld. Ook de LPM zoekt naar manieren om daarin de zwaksten te beschermen. De raad komt om 19.30 uur bijeen om daarover te praten.

  1. Handgegeschreven brieven vanuit Middelburg naar Xi Jinping en Mauricio Vila Dosal
    PREMIUM

    Handge­geschre­ven brieven vanuit Middelburg naar Xi Jinping en Mauricio Vila Dosal

    MIDDELBURG - Wim Sanderse schreef zaterdag tien brieven in verschillende talen naar tien regeringsleiders. In elke handgeschreven brief vroeg de Middelburger aan president Xi Jinping van China en gouverneur Mauricio Vila Dosal van Yacatán Mexico om politieke gevangenen vrij te laten of op een andere manier iets te doen voor mensen die in de verdrukking zitten. Hij had ook voorgedrukte brieven kunnen ondertekenen die klaar lagen op een tafel in de Zeeuwse Bibliotheek. Maar hij koos ervoor ze zelf te schrijven. ,,Dat is veel persoonlijker. Ik hoop dat dit nog meer effect heeft.”