Matthijs Westerwoudt (links) en Daan van Diepen tussen de Ptthee-kruiden bij Baambrugge
Volledig scherm
Matthijs Westerwoudt (links) en Daan van Diepen tussen de Ptthee-kruiden bij Baambrugge © Ptthee

Ptthee wil Zeeuwse akkerranden inzaaien met kruidenthee

VLISSINGEN - Je moet er maar opkomen: akkerranden inzaaien met thee. Dat is precies wat de Nederlandse startup Ptthee doet, met inheemse kruiden als kamille, brandnetel, weegbree, paardenbloem, duizendblad en korenbloem. 

Er is nu zo'n drie hectare ingezaaid bij negen boeren. Dat moeten er in vijf jaar vijfhonderd worden, door heel het land. Zeeland is nog een witte vlek op de kaart, maar dat moet veranderen. Matthijs Westerwoudt van Ptthee:  ,,Daar zoeken we nog deelnemers. Helaas kunnen particulieren niet reageren. Wij werken met agrariërs. Geïnteresseerden kunnen een mailtje sturen naar info@ptthee.nl. Dan kunnen we mogelijk in het najaar, of anders volgend jaar komen inzaaien.”

De Nederlandse startup Ptthee zaait akkerranden in met kruidenthee en verkoopt die via thee-abonnementen rechtstreeks aan de consument: per post, dus.
Volledig scherm
De Nederlandse startup Ptthee zaait akkerranden in met kruidenthee en verkoopt die via thee-abonnementen rechtstreeks aan de consument: per post, dus. © Ptthee

De oogst vindt via de website Ptthee zijn weg naar de consument in de vorm van 'thee-abonnementen'.  Maar niet alles wordt geoogst. Een deel van de kruiden blijft op het land staan als leefomgeving voor dieren en draagt zo bij aan herstel van de Nederlandse natuur. ,,Wij bieden boeren een nieuw verdienmodel en consumenten een ‘theeservice’", aldus Westerwoudt. ,,Tegelijkertijd bevorderen we de biodiversiteit, omdat we een plek creëren voor onder meer bijen en vlinders. Hoe meer kruiden we kunnen inzaaien, hoe meer natuurherstel.” Met dit concept won Ptthee in 2019 de ASN Bank Wereldprijs. Ptthee heeft de ambitie een ‘heel serieus Nederlands theemerk’ te worden. Westerwoudt: ,,Het zou mooi zijn als iedereen in Nederland het heel normaal gaat vinden dat je kruidenthee een lokaal geproduceerd product is. Omdat het dan ten eerste niet van ver komt, en ten tweede goed is voor de biodiversiteit in jouw omgeving.”

De Nederlandse startup Ptthee zaait akkerranden in met theekruiden en bevordert zo de biodiversiteit. Ptthee won in 2019 de ASN Bank Wereldprijs.
Volledig scherm
De Nederlandse startup Ptthee zaait akkerranden in met theekruiden en bevordert zo de biodiversiteit. Ptthee won in 2019 de ASN Bank Wereldprijs. © Ptthee
De kruidenthee van Ptthee gaat via de post naar de consument.
Volledig scherm
De kruidenthee van Ptthee gaat via de post naar de consument. © Ptthee
Ptthee is een Nederlandse startup die theekruiden inzaait in akkerranden en zo de biodiversiteit bevordert.
Volledig scherm
Ptthee is een Nederlandse startup die theekruiden inzaait in akkerranden en zo de biodiversiteit bevordert. © Ptthee
  1. Genezen ic-patiënt: ‘Drie dagen geleden kreeg ik weer zin in het leven’
    PREMIUM

    Genezen ic-pa­tiënt: ‘Drie dagen geleden kreeg ik weer zin in het leven’

    MIDDELBURG - De kwetsbaarheid van de mens, is een thema dat de Middelburgse kunstschilder Jos Pielage (1951) tot uitdrukking brengt in zijn werk. ,,Hoe fragiel het menselijk leven is en hoe geluk of pech afhangt van factoren die buiten ons liggen, maar vaak alles bepalen”, meldt hij op zijn website. Hij ondervond die kwetsbaarheid letterlijk aan den lijve, toen hij besmet raakte met het coronavirus. Hij belandde op de intensive careafdeling van ziekenhuis Adrz in Goes. Donderdag rond het middaguur mocht hij als eerste genezen IC-patiënt naar huis.