Volledig scherm
Een man schoot de vrouw te hulp. © Sander Marteijn

Provincie: Vrouw kroop onder gesloten slagboom Sloebrug Vlissingen

UpdateVLISSINGEN - De vrouw die zondagmiddag op de Sloebrug in Vlissingen stond terwijl die openging is zelf onder de gesloten slagboom gekropen. Dit zegt de provincie na de beelden van incident te hebben bekeken. Omdat de betrokken brugwachter dit op de bewakingsmonitor had moeten zien is hem gevraagd gedurende het onderzoek thuis te blijven.

De politie heeft maandag contact gehad met de vrouw, maar wil over het gesprek verder geen mededelingen doen.

De met camera's bewaakte brug is in beheer van de provincie en wordt op afstand bediend. Het incident vond plaats om 14.53 uur. Volgens de provincie negeerde de vrouw alle signalen en ging onder de slagboom door. Dat werd niet opgemerkt door de medewerker bij de centrale bediening op het sluizencomplex in Vlissingen. Een schipper die het zag gebeuren sloeg alarm via de marifoon. Daarop drukte de brugwachter de noodknop in waarop de brug een noodstop maakte. Toen duidelijk was wat er aan de hand was werd de brug weer neergelaten.

Tussen het sluiten van de brug voor het verkeer met licht- en geluidssignalen en het neerlaten van de slagbomen én de noodstop zat volgens de provincie 25 seconden.  

Een automobilist die voor de brug stond te wachten schoot volgens getuigen de vrouw te hulp. Omdat ze zich konden vastklampen aan de reling van de brug kwamen ze er zonder kleerscheuren vanaf.  

Hoewel er geen gewonden zijn gevallen heeft de provincie het incident gemeld bij de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. Die stelde twee jaar geleden een onderzoek in naar aanleiding van een dodelijk ongeval op een brug in Zaanstad. Toen viel een vrouw naar beneden toen ze zich op een opengaande fietsbrug bevond. De Onderzoeksraad heeft de provincie al laten weten geen aanleiding te zien om zelf het incident te onderzoeken.

De Onderzoeksraad gaf vorig jaar aan alle brugbeheerders de raad om de veiligheidsprocedures na te gaan. Dat leidde volgens de provincie tot een aanscherping van de interne procedures in Zeeland.

De provincie stelt wel een eigen intern onderzoek in naar de gang van zaken. Verder wordt een extern bureau ingeschakeld om de procedure rond het openen van de bruggen door te lichten. 

Merkwaardig genoeg belde op het moment van het incident niemand naar alarmnummer 112. Wel verschenen foto's op de sociale media. De politie werd pas uren later, aan het begin van de avond over het incident gebeld.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement