Volledig scherm
Rein van der Kluit © Ruben Oreel

Protestanten geven Oostkerk weg met bruidsschat

MIDDELBURG - De Protestantse gemeente Middelburg (PGM) geeft de Oostkerk gratis weg én schenkt er nog een bruidsschat van een half miljoen euro bij ook.

„Op 1 juli 2015 trekken wij de deur achter ons dicht en vinden er geen erediensten meer plaats. Maar we willen de kerk netjes vervreemden”, zegt Rein van der Kluit, voorzitter van de algemene kerkenraad van de PGM.

Het gulle gebaar van de kerkelijke gemeente wordt ‘ondergewaardeerd’, vindt Carlo Huijts, directeur van Vereniging Hendrick de Keyser, die monumenten beheert en exploiteert. „Meestal willen kerkgemeenten hun gebouw verkopen, de PGM geeft er geld bij. Zo’n kans moet je met beide handen aanpakken.”

Vereniging Hendrick de Keyser heeft samen met de PGM een reddingsplan bedacht voor de Oostkerk - een rijksmonument dat tot de honderd mooiste van Nederland wordt gerekend. De Oostkerk is te duur geworden voor de PGM. De vereniging wil beheer, exploitatie en onderhoud overnemen, maar zoekt daar geldschieters voor. „De crux is dat we een fonds nodig hebben van 2,5 miljoen euro. Als we daar een rendement van drie procent uit halen, hebben we elk jaar 75.000 euro voor het wind- en waterdicht houden van de kerk, het reguliere onderhoud. Daarnaast hebben we jaarlijks 75.000 euro nodig om te sparen voor restauraties. Dat geld willen we onder meer halen uit de verhuur van de Oostkerk voor concerten, markten, exposities.”

Reportage in krant van donderdag, editie Walcheren