Volledig scherm

Protestactie tegen huisuitzetting MS-patiënt Middelburg

MIDDELBURG - De gemeente Middelburg sluit vrijdagochtend de woning van MS-patiënt Jean-Paul ’t Gilde, omdat hij een handelshoeveelheid hennep thuis had liggen. Tijdens de sluiting vindt er een protestactie plaats.

De woning aan de Granaat in Middelburg wordt vrijdagochtend om 10.00 uur gesloten. Vanaf dat moment is Jean-Paul dakloos, want een vervangende woning heeft hij nog niet.

Geldproblemen

De 45-jarige Middelburger kreeg na een kort-geding uitstel om een andere woning te zoeken. Maar volgens hem had dat ‘geen zin’. Hij kan met zijn uitkering onmogelijk een particuliere huurwoning betalen. “Ik zit in de schulden en moet nu al van de voedselbank gebruikmaken.”

De MS-patiënt krijgt hulp van cannabisactiviste Hendrine Kusters. Ze probeert een geschikte woning voor hem te vinden. Maar geld heeft Kusters niet. Daarom heeft ze een protestactie tegen het gemeentebeleid opgezet. Die wordt vrijdagochtend vanaf 10.00 uur tegenover het huis van Jean-Paul gehouden. Samen met andere activisten wil Kusters demonstreren tegen de huisuitzetting van mensen die cannabis om medische redenen gebruiken.

Kort-geding

De voorzieningenrechter vond het gepast om de woning van de 45-jarige Middelburger te sluiten. Driehonderd gram hennep is een handelshoeveelheid, zo was het oordeel. Bovendien waren er een digitale weegschaal, een balletjespistool en gripzakjes in zijn huis aanwezig. Daarom vond de rechter het ‘onaannemelijk’ dat ’t Gilde de hennep enkel voor eigen gebruik in bezit had.