Volledig scherm
Historische schepen passeren Veere tijdens de Van Loon Hardzeildag. © Adrie Gideonse

Prachtig zicht: historische schepen strijden om de eer op Hardzeildag in Veere

VEERE - Op de rede van Veere strijden zaterdag 45 historische zeilschepen tegen elkaar tijdens de Hendrik Willem van Loon Hardzeildag. De Stichting Behoud Hoogaars houdt dit jaarlijkse plat- en rondbodemtreffen voor de 26ste keer. 

Een zeer gevarieerd deelnemersveld neemt deel aan de wedstrijd. Start en finish zijn bij de stoomsleepboot Hercules, ook wel bekend als de Ketel 1-boot.

Vanaf de wal kan het publiek de deelnemende schepen diverse keren langs zien varen. Los van de wedstrijd is er aan de wal ook van alles te doen. Zo staan er 25 marktkramen met een keur aan maritieme en andere Zeeuwse producten, wordt er paling gerookt en geeft de Westkappelse Heiploeg enkele demonstraties.

Voor de kinderen zijn er oud-Hollandse spelletjes. Maar ze kunnen zich ook uitleven op een springkussen in de vorm van een piratenschip. Dat alles onder begeleiding van ‘huisorkest’ Humoreske, dat met vijftien muzikanten vanaf een boot speelt.

De meeste schepen meren vrijdag af nabij de Campveerse Toren. de wedstrijd begint zaterdag om 11.30 uur. Naar verwachting zal de laatste boot rond 17.00 uur over de finishlijn varen. Zondag 21 juli wordt er van 13.00 tot 17.00 uur gevaren. Belangstellenden kunnen deze twee dagen gratis meevaren met de schepen van Stichting Behoud Hoogaars.

De Nederlands/Amerikaanse journalist en wetenschapper Van Loon woonde tussen 1927 en 1931 in Veere en organiseerde in 1928 de eerste hardzeildag voor Arnemuidse vissers. Hij wilde uit de saaiheid van het dagelijkse bestaan ontsnappen en ‘weer eens wat leven in den garnalenketel krijgen’.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement